Hoppa till innehåll

Kösystem premierar långsiktighet

september 10, 2021
Lotteri är ingen lyckad lösning

Ett av förslagen av Åstrand utredningen är att slopa kösystem för friskolor och välja lottning istället. Det kan låta som ett steg mot likvärdig skola men får inte alls den effekten. Lotteri skapar bara oförutsägbarhet för elever, föräldrar och skolor. När en inlottad elev upptäcker att de lockats av en vacker yta och kommer till en skola som inte alls kan möta hens behov så kraschar det för eleven, klassen och skolan. Vi får inte mer likvärdighet genom att de underfungerande skolorna skapas slumpmässigt.

Viktigt är dock att friskolor kan ges lägre skolpeng om de vet att de inte drabbas av otäcka överraskningar men framför allt så är kösystem ett sätt att premiera friskolor som arbetar långsiktigt. Vi ska inte lura friskolor som försöker möta en grupp elever som har vissa önskningar och behov. Vi ska inte räcka lång näsa åt de som byggt upp en viss verksamhet under många år.

KÖ KRÄVER LÅNGSIKTIGT ERBJUDANDE

Ska friskolor locka människor att ställa sina barn i kö för att de ska börja i den skolan om 5-10 år så behöver de ha ett långsiktigt erbjudande, inte ett trendigt dator till varje barn.

No comments yet

Lämna en kommentar