Hoppa till innehåll

Bussning

december 4, 2023

Jag skriver ju ibland om någon underlig vision där utveckling hos barn ska hämmas då de har det för bra. Bakom ganska tveksam evidens kring kamrateffekt mm föreslås att de som är duktiga och skötsamma ska offras för andras utveckling. Jag har inte forskat inom området men det jag har sett är aldrig att en duktig elev lyft resten av klassen utan det jag sett är att en aggressiv elev kan förstöra livet för så många andra. I en klass/grupp med någorlunda jämn förmåga ser jag förstås att de som har lättare för sig drar med andra om läraren skapar rätt gruppdynamik men det är något helt annat.

Vad vill hon tvinga fram?

Nu börjar det talas om ”tvingande solidaritet”, ”en skala vi aldrig tidigare sett” och sossarna har växt sig stora i opinionen så nu börjar socialisterna mullra.

För ett par år sedan diskuterade jag mycket om bussning med socialdemokrater som ser blandning som en lösning på alla problem. Helt omedvetna vilket svårt och medvetet arbete som krävs för att utnyttja barns olikheter. Eftersom lärare inte är supermänniskor klarar de inte allting utan ofta är de bra på ett mindre spektrum av olika behov. Nu har vi Sandviken som ett exempel där de går ”all-in”. De ska inte bussa elever från en nedlagd problemskola till ett antal välfungerande skolor. De ska bussa elever till problemskolan i ett gigantiskt barnexperiment.

No comments yet

Lämna en kommentar