Hoppa till innehåll

Elever som behöver mer tid

juli 22, 2022

Ett förslag om att ge elever mer tid i skolan skapar rena drevet med hur får man lärare, inga elever kan väl tvingas arbeta när de andra gått hem, ….

… och ändå är det beprövad erfarenhet med olika former av läxhjälp, extra undervisning mm som praktiseras över hela världen.

Exempel på elever som klarar mindre av lektionstid än andra och elever som far illa i den vanliga klassrumsmiljön tas upp för att argumentera emot detta förslag. För den stora andelen av de som behöver stöd så är det dock inga problem. För en hel del av dem där fritiden är ganska destruktiv kan mindre fritid vara riktigt viktigt.

Någon typ av mall för lärares arbetstider och ambitioner används för att argumentera mot möjligheten att hitta lärare för dessa uppdrag. Det är dock istället så att en ny lärarroll och bredare spektrum av arbetstider är attraktivt för nya grupper av lärare. En lärare som tycker helklass är tufft och inte har småbarn att hämta på förskola etc. kan föredra små grupper och ett schema mellan 10-18. En lärare som är nära utbrändhet kan föredra semestertjänst och 38 timmars vecka. Lärares kamp mot semestertjänst handlar ju om att arbetsgivaren vill försöka få oss att arbeta mer.

Lite förklaringar till fördel med mer tid elever

Nej det finns någon underlig inställning till att det är synd om den som presterar svagt och tillvaron ska göras lättare för dem. Istället behöver de öva sig för en framtid där de måste kompensera för brister i förmåga genom att arbeta mer. Det viktiga med skola är att den ska förbereda för livet efteråt.

Mer tid i skolan för att skapa sig en framtid
No comments yet

Lämna en kommentar