Hoppa till innehåll

Skolresultat -> Välfärd, 26 år senare

juni 15, 2017

Blixtlåset, skiftnyckeln och dynamiten, Sverige har en stolt historia inom uppfinningar. När en del försöker försvara den misslyckade skolpolitiken med att vi är så innovativa och framgångsrika så måste jag påpeka att  det var vi med realskolan och katederundervisningen också. Fast vad värre är effekterna har dessutom en fördröjning.

Ta en typisk skolreform, anta att den den får genomslag direkt vilket är ovanligt. Välj mitt i skolsystemet typ 7an. Då har en elev 6 år kvar i skolan, då högskola är en vanlig del i avancerade yrken så blir det 3 år till. Löptid mellan starta arbeta till banbrytande insatser är ungefär 7 år. Nu behöver det dock vara ett flertal årskullar som kommer ut på arbetsmarknaden med de förbättrade eller försämrade kunskaperna för att de ska ha en tillräcklig effekt. Säg 10 årskullar. 6+3+7+10=26 år.

90-talets våg av dumheter som skolan utsattes för får med detta genomslag på vår välfärd 2026! Nu hoppas jag dock att de flesta effekter modifieras av tiden så det golvet faller inte ur välfärdssystemen 1/1 2026 utan exakt tidpunkt när vi blir medvetna om försämrad välfärd går inte att förutsäga. Bara för att det är diffust får vi inte förtränga vilka obehagliga effekter vi kan få.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: