Hoppa till innehåll

Kan man bli överens om att utbildning ska löna sig?

oktober 18, 2015

Det är väl inte någon som officiellt hävdar att utbildning inte ska löna sig men sen när det blir konkretare så är det vanligt med en kraftfull kamp för att exempelvis lärare med längre utbildningar inte ska ha högre löner. Ämneslärare är ett av fyra yrken som förlorar i livslön förlorar på sin utbildningsinvestering. Vilka är då argumenten?

1. Yrken jämförs och de med kortare utbildning framhålls som om de hade högre krav på ansvar och att de skulle ha en stressigare arbetsmiljö.
2. Alvessons bok Tomhetens triumf eller något liknande används för att peka på en utbildningsinflation som gör utbildning allt mindre värd.
3. Generella jämlikhetssträvanden används som argument för att motivera mer lika löner, trots att det bara sker ytterst lokalt.
4. Svårigheter att bedöma vad som är viktigare prestationer används för att hävda att lika till alla skulle vara rättvisare.

20151018-220421-79461319.jpg

PS: Fortsatt diskussion baserat på ursprunglig version av detta inlägg. Mats Olsson är lärarutbildare i Malmö och har bakgrund som förskollärare han driver bloggen http://tystatankar.com/

tystatankar_ämneslärarlön

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: