Hoppa till innehåll

Utbildning gör människor värdefulla

oktober 17, 2015

20110818-151207.jpgDe flesta av oss ställer upp på ett människovärde, lika för alla, så att viss grundläggande respekt och rättigheter har alla rätt till. Detta ska dock inte få oss att glömma att människors förmågor är olika värdefulla. Det finns förstås skillnad mellan hur snabb kassörskan, besiktngsmannen, ingenjören är men det är ändå större skillnad mellan arbetsuppgifterna. En neurokirurg räddar liv efter liv och städerskan har också en viktig roll för patienten men nog är det dags att vi erkänner att den första förmågan har ett större värde.

Visst bör vi som arbetar med utbildning tro att denna ökar människors förmåga? Visst bör vi tro att efter en bra utbildning så kan personen utföra värdefullare arbetsuppgifter än innan?

Tummen ner för okunskapenDå är det faktiskt för sorgligt att vi tabu-belägger vilka yrkesroller som ger samhället mest värde? Då är det faktiskt djupt fel att inte erkänna att olika lärarkategorier, med olika utbildningslängd också är olika värdefulla för det framtida Sverige. Högstadieeleven har ofta haft många alternativa sätt att lära sig tillräckliga grunder och det var inte så att valet av dagmamma, eller vilken förskollärare som råkade vara sjuk spelade så stor roll och föräldrarna fanns också där som en röd tråd för barnet. Då kommer elevens första utmaningar där det på högstadiet inte finns någon riktigt bra alternativ och här skapas eller missas de talanger inom biologi som kommer ge Sverige genombrotten inom medicin, miljö och teknik. Det kan finnas en andra chans på gymnasiet med ännu kraftfullare lärarresuser eller kanske till och med på högskolan men det börjar bli en väldigt dyr och lång väg till de där yrkena som bygger Sverige. Nej vare sig det handlar om förståelsen av samhället, matematiken eller fysiken så här börjar insatserna som verkligen förändrar Sveriges möjligheter. Det är i PISA för åk 9 som Sverige tappar så otroligt, det är så mycket mindre tidigare i skolsystemet.

Utbildning måste löna sig om Sverige ska hänga med in i framtiden.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: