Hoppa till innehåll

Lite matematik gör skillnaden

september 14, 2015

Det är jobbigt med ett nytt språk med mycket stringent grammatik och mängder av mönster som behöver förstås. Så varför ska så många ägna sig åt att förstå detta. Vygotskij mfl har pekat på att när hjärnan erövrar ett nytt slags tänkande så blir den bättre förberedd på mängder av andra intellektuella utmaningar. Bortsett från detta finns det några skäl för alla att lära sig mycket matematik?

Lite statistik och så kunskap om gener och arv så kan man ganska snabbt avfärda dumt snack om inavel hos invandrare som något relevant för den debatten. Lite kunskap om samvariation och plötsligt kanborrkärnor i is säga oss att klimathotet ska hanteras seriöst. Lite matematiska prognoser och sen en bild över folkmängd för olika åldersgrupper kan ge oss ett budskap om att vi behöver flyktingarna. Räkna på hur mycket plast vi vräker ut i haven och dra slutsatser om hur många fåglar som hotas av detta. Räkna ut vad som behövs för att resa till månen och bedöm att det var sant att USA landade där. Matematiken hjälper oss att verkligen förstå mängder av saker inom både NO och SO, saker som är avgörande för en konstruktiv debatt om våra viktigaste samhällsfrågor.

När någon bara fokuserar på den direkta nyttan av matematiken i enskilda yrken så missar man verkligen värdet av att vi är många som kan ha en debatt baserad på kunskap om våra mest aktuella utmaningar.

PS. Jag tänker lite på historien om räven och de sura vindruvorna. Något som vi tycker är svårt att uppnå vill vi försöka göra ned och få till något oviktigt. Visst finns det en parallell med en del människor syn på matematik? https://en.wikipedia.org/wiki/The_Fox_and_the_Grapes

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: