Hoppa till innehåll

Ingen pedagogik utan ämne

maj 6, 2015

En viktig poäng som hela svenska skoletablissemanget verkar ha missat totalt. Pedagogik är något man ägnar sig åt med utgångspunkten att man kan ett ämnesstoff. Den som försöker sälja in pedagogik utan ämne den ”säljer konserverad gröt lagom söt” för så fort de försöker tala pedagogik utan ämne misslyckas det totalt. Ibland försöker de luras genom att använda exempel från förskola och lågstadie där ämnesstoffet är så enkelt att det upplevs som självklart men det är omöjligt att tala pedagogik utan ämne

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. sören holdar permalink
  maj 7, 2015 7:12 f m

  En viktig poäng. Och nota bene lika giltig i yngre åldrar. Jag har ALDRIG förstått hur ytterligheterna kan gapa om sina respektive käpphästar utan att fatta (eller medge) att ämneskunskaper och pedagogisk förmåga FÖRUTSÄTTER och KOMPLETTERAR varandra. Nog har vi alla under vår skoltid haft ämneskunniga lärare (eller i yrket kollegor) som varit hopplösa i undervisningssituationen och en plåga för elever (och skolledning…): De riktigt duktiga ochämnesnyfikna eleverna klarar kraven men lär knappast söka sig till KTH eller Teologiska fakulteten eller vad det nu är för att de inspirerats av läraren. Motsatsen finns förstås också och dessa brukar jag säga är bra vikarier; lärare som kan komma in och entusiasmera och riva av sin a glansnummer- men de håller ju inte som lärare.

  • maj 7, 2015 7:48 f m

   Vi lärare har ju ofta också våra glansnummer, några lektioner vi kan riva av och få kraftigt positiva effekter på eleverna. Dessa förutsätter förstås även de någon slags ämneskunskap som grund för den momentanpedagogiken. Denna ämneskunskap behöver inte handla om undervisningsämnet utan kan vara något som kompletterar och ger perspektiv på detta. Jag är en förespråkare av att skolan tar in kringresande föreläsare, laborationsledare, … som bara är bra på sin grej. Det behövs dock en ämnesbehörig lärare som sätter in det hela i ett sammanhang.

 2. sören holdar permalink
  maj 8, 2015 10:55 f m

  Just så!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: