Svårare arbete, högre löner
Återigen gjorde Skoljante repris när en ännu mer alarmerande rapport dök upp kring bristen på fysik och kemilärare. Svenska, historia, … lärare har krävande arbetsuppgifter och jag tänker inte delta i den meningslösa debatten om vad som är svårast utan istället reflektera kring lösningsförslaget likformighet.
Differentiera löner utan att bry sig om svårigheterna i det som görs är rena godtycket. Att förespråka det är det rent fascinerande att några gör. De flesta yrken fokuserar istället på svårigheten. Stora kunder, svära ekonomiska kalkyler, svåra tekniska system inom nästan alla yrken skiljer sig själva arbetsuppgiften stort och även lönerna. Varför har någon fått för sig att läraryrket skiljer sig när det gäller detta?
Kan vi då se skillnader i olika läraruppdrag? Ja vad som syns och redan tillämpas är att en exempelvis en svensklärare i bedömningen av sin prestation också får invägt kursens svårighetsgrad, utmaningar i elevgruppen, extra uppdrag osv. Det är svårare att jämföra mellan olika ämnen och olika stadier.men det finns en lösning. Vi kan se att intagningspoäng/betyg, utbildningslängd och brist på lärare korrelerar och att de korrelerar med det framtida uppdragets svårighetsgrad. Ifall vi istället för att leta brister i de tre parametrarna studerar när de visar på samma sak så har vi en grund för att differentiera mellan lärare i olika ämnen och på olika stadier.
När vi struntar i det budskap som brist, utbildning och betyg ger oss om skillnader i svårighetsgrad så är vi på en mycket farlig väg.
Varför är det på högstadiet det stora PISA raset sker?
Lika lön till alla är inte liberalt