Hoppa till innehåll

Svårare arbete, högre löner

januari 14, 2015

20110818-151207.jpgÅterigen gjorde Skoljante repris när en ännu mer alarmerande rapport dök upp kring bristen på fysik och kemilärare. Svenska, historia, … lärare har krävande arbetsuppgifter och jag tänker inte delta i den meningslösa debatten om vad som är svårast utan istället reflektera kring lösningsförslaget likformighet.

20140428-194747.jpgDifferentiera löner utan att bry sig om svårigheterna i det som görs är rena godtycket. Att förespråka det är det rent fascinerande att några gör. De flesta yrken fokuserar istället på svårigheten. Stora kunder, svära ekonomiska kalkyler, svåra tekniska system inom nästan alla yrken skiljer sig själva arbetsuppgiften stort och även lönerna. Varför har någon fått för sig att läraryrket skiljer sig när det gäller detta?

Kan vi då se skillnader i olika läraruppdrag? Ja vad som syns och redan tillämpas är att en exempelvis en svensklärare i bedömningen av sin prestation också får invägt kursens svårighetsgrad, utmaningar i elevgruppen, extra uppdrag osv. Det är svårare att jämföra mellan olika ämnen och olika stadier.men det finns en lösning. Vi kan se att intagningspoäng/betyg, utbildningslängd och brist på lärare korrelerar och att de korrelerar med det framtida uppdragets svårighetsgrad. Ifall vi istället för att leta brister i de tre parametrarna studerar när de visar på samma sak så har vi en grund för att differentiera mellan lärare i olika ämnen och på olika stadier.

När vi struntar i det budskap som brist, utbildning och betyg ger oss om skillnader i svårighetsgrad så är vi på en mycket farlig väg.

Varför är det på högstadiet det stora PISA raset sker?

En tummetott efter 30 år

Du talar inte sant, Eva-lis

Skollotteriet

Lika lön till alla är inte liberalt

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: