Hoppa till innehåll

Varför en vårtermin i kaos?

juni 12, 2014

Rapport från en vårtermin i kaos har rört upp många känslor. ”Kan det vara så här illa?”, ”han kan inte”, ”läraren förstår inte eleverna”, ”ouppfostrade, det går utför”. Oscar Semb Det mörka hotet hotet tar upp den ilska en sådan här rapport kan väcka men framför allt börjar den leta lösningar. Att sätta ett begrepp på vilka frågor som är centrala för eleverna och benämna dem existentiella för att kontrastera dem emot en skola med utgångspunkt i moraliska värderingar i styrdokument är ett steg för att möta eleverna. Viktigare är dock det arbete som pågått för att få ett lärarkollegium att enas om vissa visioner och angreppssätt där gemensamma begrepp för utmaningarna bara är en del.

Tydliga mål väg till skolors framgång i SvD nalkas samma lösningar från ett annat håll. Jag måste dock bara kommentera att rubrikens användande av mål och detta tolkas lätt som mätbara resultatmål och det är inte alls det artikeln handlar om utan istället om de gemensamma angreppsätt visioner som jag nämnde tidigare.

Då när det här gemensamma lyfts så starkt vill jag göra en liten jämförelse mellan Nossebro och Rosengård. Två skolor som införde i stort sett samma vision om hur de skulle arbeta. Den ena blev hyllad och den andra lades ner. Vad var det som skilde? Jo i Nossebro kom idéerna i huvudsak från lärarna och i Rosengård kom det ett påbud uppifrån. Jämförande forskningsstudier visar också att enigheten kring visionen är viktigare än detaljerna i utformningen.

Det finns ett guldläge för oss lärare för ju färre och svagare studenter som rekryteras desto viktigare blir vi som ändå jobbar 😉

Nu är det dags att vi lärare gör ännu mer skillnad i skolan

20140612-162841-59321998.jpg

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: