Hoppa till innehåll

En tummetott efter 30 år

maj 23, 2014

En debattartikel Sluta med panikåtgärder som i och för sig blivt snart två månader gammal kom förbi och det var förstås förstås för sent att reagera på den men jag var tvungen att skriva av mig lite.

Absurt att lärare ska göra sig förtjänta av bättre arbetsvillkor!I 30 år har det rått brist på lärare inom NO-området och mängder ämnesobehöriga har låtsats att de undervisar i fysik, kemi och biologi. Det är inte direkt förvånande att industriföretagen och högskolorna ständigt skriker om de svaga kunskaperna hos eleverna inom dessa områden.Det är inte konstigt att våra spjutspetsföretag är hotade av uppköp om de inte redan har blivit uppköpta.

Det är väl inte egentligen inte något nytt men språkbruket med tal om panikåtgärder var ändå ganska överraskande.Vi som är verksamma inom NO-området är ju väl medvetna om hur kraftigt fäste Jante skapat sig i svenska skolan men när 25000 i bonus utmålas som något dramatiskt så borde den hävdar detta räkna efter att det motsvarar mindre än en 100-lapp i månaden. Det är förstås löjligt lite istället och kommer inte att räcka till för att åtgärda problemet men Björklund kunde åtminstone glädja sig åt att ha vänt trenden och fått fler sökanden till området. Det behövs sen stora uppföljande åtgärder om inte Sveriges välfärd och konkurrenskraft ska fullständigt falla igenom golvet.

Det hör ju inte till god ton att dissekera andra yrkeskategoriers lönemöjligheter men nu när diskussionen ändå är startad så kan vi väl ändå titta på vilka lärarkategorier som har ett mer än fullgott söktryck till lärarhögskolorna. Det finns ju flera där behoven av lönehöjningar knappast framstår som stora. En löneökning lika för alla eller ännu sämre mest till de med lägst löner skulle verkligen kunna framstå som desperat meningslös.
Tre stycken sociologer hade studerat vilka som sökte vilka utbildningar och i en debattartikel i DN kunde de konstatera att när det gällde de långa lärarutbildningarna med höga krav på studieförmåga så hade dessa övergivits av de som hade bra förutsättningar att klara dem. Det kom också ett aktuellt exempel som visade den stora mängden avhopp när det gäller just dessa utbildningar. Är det sä att det är vära fackföreningars fel att lärare är den särklassigt lönemässigt mest likformiga yrkeskåren av alla? Det hävdade dessa sociologer. Finns det någon annan förklaring?
En tummetott kan tydligen väcka Jantekrafterna. Vi vet att vi är minoritet men det är många minoriteter som varit viktiga för samhället. Vill verkligen svenska skolan inte ha några lärare inom NO området

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: