Hoppa till innehåll

Lika lön till alla lärare är inte liberalt

maj 15, 2014

Absurt att lärare ska göra sig förtjänta av bättre arbetsvillkor!Skolan har förstås fortfarande en omfattande arbetsgivarkartell som nästan helt kontrollerar lönesättningen. Politikerna är i viss utsträckning känsliga för strejker hos stora grupper lärare då detta ställer till tillvaron för mängder av föräldrar men därutöver finns inte mycket till begränsningar. De kan verka bekymrade över PISA men de som kontrollerar budget och lönesättning kan alltid skylla på någon annan när kunskapsresultaten sjunker.

I förra inlägget Det går att bedöma lärares prestation tar jag upp motståndet mot att differentiera lärarlöner. Tidigare har jag behandlat den katastrofala bristen på ämnesbehöriga lärare på högstadiet i bland annat Inte Ma/NO lärare till alla och lyft att det är en brist som tillåtits eskalera. Hur har man kunnat låta det ske? Den hotar vår välfärd. Nu har någon typ av attitydproblem nått ännu en nivå värre:

– Menar du att en förskollärare med i genomsnitt hälften så Tummen ner för okunskapenlång utbildning som en gymnasielärare ska ha i genomsnitt samma lön ändå?

– Ja, ……….

Jag har i Meningslöst att höja förskollärarnas löner lyft att det inte finns några som helst skäl att höja deras löner pga brist. Det borde egentligen varit självklart att yrken med medarbetare med både längre och svårare utbildningar skulle ha högre löner för att kompensera för den extra risk och ansträngning detta inneburit men istället så håller gymnasielärare på att bli det yrke som har lägsta livslönen på hela svenska arbetsmarknaden.

Liberaler tror på marknadsekonomi, de tror på att individer ska få utvecklas och möjlighet att åtnjuta resultaten av sina prestationer. Att liberala företrädare bidragit till att skolan tillämpar rent socialistiska principer för lärares löner är riktigt obehagligt. Att liberala företrädare rent ut sagt lurar och straffar de som utbildar sig mest och presterat bäst under sin skoltid det är ännu värre. Lika lön till alla lärare är inte liberalt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: