Hoppa till innehåll

Det går att bedöma lärares prestation

maj 15, 2014

det finns kritisk trösklar i vår strävan mot himlenSkolans arbetsgivare har tyvärr lyckats urholka sin trovärdighet när det gäller lönesättning riktigt rejält och lönesättningsdiskussionerna mellan lärare handlar ofta om inställsamhetspoäng, ”mindre elevmöten högre lön” och hur sällan rektorn syns i klassrummet. Det här har gått så långt att den individuella lönesättningen ses som ett demokratiproblem, något som används för att straffa fel åsikter. Lärare är rädda att säga fel saker och det är allt vanligare med åsikten:

Det går inte att bedöma lärares prestation.

Det finns förstås två avgörande problem med att bedöma lärares prestation:

 1. Lärares resultat varierar starkt mellan lektioner och klasser.
 2. Det handlar om helt olika expertområden med unika utmaningar.

Är det då förutom detta svårt att bedöma prestation? Mitt svar är Nej! En annan lärare inom samma ämne kan snabbt observera studiero, koncentration, förstår eleverna, löser elever problem. En rektor kan ha svårigheter att förstå alla olika pedagogiska uppdrag, en rektor kan ha tidsbrist och många medarbetare något som förstärker punkt 1 och 2 men själva bedömningen är inte svår.

Skiljer sig lärares prestationer åt mindre än andra och jag tror att de flesta som tittar tillbaka på sin skoltid skulle säga att skillnaderna är större i läraryrket än i många andra yrken.

Skolan borde både förbättra och arbeta mer långsiktigt med bedömningar men det är för mig tydligt att skolan både kan och bör bedöma lärares prestation.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. sören holdar permalink
  maj 16, 2014 7:14 e m

  Detta är inget någon vill ta i, egentligen, eftersom det kommer så nära det personliga. Lärare A, rätt okej. Lärare B, lysande. Lärare C en ämneskunnig sopa. Lärare D en pedagogisk dito. I en kommun ”nära mig” våndas det över hur det ska utses sk 1elärare och lösningen är (förstås) en som ligger så långt från att kunna anklagas för att inte vara formellt oantastlig att det blir löjligt.

  • maj 16, 2014 9:27 e m

   Det här med bedömningar där har ju hela svenska skolan kramp. Precis som med klarspråk när det gäller betyg en massa kringsnack för lärares löner också. Alla mår bättre av raka besked och dåligt av det som känns som ljug. Dessutom felbedömningar som kommuniceras ger individen möjlighet att visa upp hur det är så varför vara så rädda.

   Kraven på förstelärare blir rent löjligt höga. In på 50 i topp bland svenska skolans makthavare är ungefär den nivå som avkrävs för 5000 i månaden. Detta samtidigt som en stor majoritet lärare redan vore värda ett sådant påslag rakt av.

Trackbacks

 1. Lika lön till alla lärare är inte liberalt | Jans Syrliga KaramelLer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: