Sociala medier för lärande
När jag gör en rejäl återläsning av Vygotskijs Tänkande och språk och djupanalyserar kapitel 6 så får jag både egenreflektion och sen en härlig återkoppling genom att skriva ett blogginlägg: Liberala lärare goes Vygotskij. De ökade insikter jag får kring vetenskapliga begrepp och hjälpa eleverna att erövra nya strukturer för att uppnå intellektuell utveckling. De insikterna är mycket värdefulla i ett flertal kurser.
När jag är medlem i Yimby Göteborg och diskuterar i deras FB grupp så får jag ett rent flöde av aktuell information kring stadsutveckling som är oerhört värdefullt för kursen Hållbart Samhällsbyggande.
Med hjälp av mitt twitterflöde har jag skapat kontakter med människor som arbetar med pedagogik, transportfrågor, företagande ….
Det finns ett starkt tryck på att vi i skolan ska använda mycket mer IT i alla ämnen och då är jag en av de som starkt påpekar att vi inte får tappa djupet i de andra ämnena och att IT ska ta utgångspunkten i andra ämnen. I min egen undervisning är jag däremot helt övertygad om att IT måste vara en mycket avgörande del och vill genom exempel visa att många andra lärare kan följa detta exempel. Deltagande i sociala medier är ingen rättighet vare sig för elever eller lärare under skoltid men det kan ofta vara det effektivaste sättet att nå målen.
Jag var samtalsledare för miljöområdet på en medborgarstämma och följer upp det med att även vara samtalsledare i den efterföljande politikerdialogen. Det är en ideell arbetsuppgift som jag har lätt att klara med hjälp av mina erfarenheter som lärare men samtidigt en enorm kompetensutveckling inom miljö, ledarskap och politik. Utan att använda sociala medier hade det inte varit möjligt för mig att genomföra.
Här ett annat exempel från site:n instructables: http://www.instructables.com/id/10-Smartphone-to-digital-microscope-conversion/