Hoppa till innehåll

”Autentisk makt”, vad är det?

maj 4, 2014

20140428-194747.jpgTrodde jag skulle kunna avsluta helgens intensiva bloggande men så kom en slogan från ideologiproducenterna mot kunskap flygande i FB flödet. I diskussionen om ifall föräldrar ska ta mer ansvar för sina barns uppförande så hade det dykt upp tankar om att lärare och förskollärare skulle ha mer makt att säga till. Att lärare skulle ha lite makt kunde förstås inte ideologiproducenterna tillåta så de hittade på begreppet påhittad makt för alla formella befogenheter. 😉

Jag vill att skolan ska ha mindre påhittad makt och mer autentisk auktoritet

Ja i gamla tider var det lätt. Autentisk auktoritet var vem som skulle kunna döda den andre och visste man inte svaret fick det avgöras i duell. Sen dess har det blivit ett svårare begrepp för samhället har i allt högre grad givit formell makt till de som inte varit så bra på att slåss. Det är lite skrämmande för en del att en kortväxt kvinnlig förskollärare kan få ha mer makt än boxningsklubbens ankare som kan golva de flesta eller den högutbildade konsulten som drar hem de stora stålarna. Det är nog mycket skrämmande för de med mycket makt i samhället att de ändå måste lära sina barn att anpassa sig till andra barns behov. Det är då de trendiga ideologiproducenterna inser att de kan få fina konsultarvoden genom att skapa saker som den ovan.

 

PS. Påståendet ovan saknar förstås all vetenskaplig grund men sen är förstås de som producerat den inte så intresserad av kunskap.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. maj 5, 2014 1:09 e m

    Word Jan!!

  2. Peter Fägersten permalink
    maj 8, 2014 2:29 e m

    Ack så sanna ord Jan. Jag kan nog f-n ta för mig via råstyrka och kanske just därför är jag glad av vi fördelar makt på ett mer civiliserat sätt än så.
    Instämmer i Bertils utrop: Word!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: