Hoppa till innehåll

Citat om PIE, pedagogiska ideologiska etablissemanget

maj 2, 2014

Jag hittade ett stycke av Lena Niklasson på Johan Kants blogg som jag inte kan motstå att citera. Det är till och med syrligare än jag brukar formulera mig och kanske inte 100% sant men jag måste erkänna att jag höll med till viss del.


20140428-194747.jpgSom medlem i det pedagogiska etablissemanget har man fler fringisar, bättre betalt och en maktposition. Man slipper att ha det besvärliga och ledsna barnen in på sig.Man slipper stökiga och röriga luncher samt undermålig mat i skolmatsalar. De där ungarna är liksom lättare att tycka om och framför allt att tycka till om ju längre bort ifrån dem man befinner sig. Och därför har min tes länge varit att de som väljer att göra karriärer som forskare, centralbyråkrater eller lärarutbildare är de som inte klarade av sitt arbete som lärare i den vanliga skolan.

Annonser
13 kommentarer leave one →
 1. maj 2, 2014 6:01 e m

  Vet inte vad man skall säga om att de som blir forskare och lärarutbildare är sådana som inte klarar av att arbeta i skolan. Vet inte vilket annat yrke, men talar om det på samma sätt.
  Sen är ju frågan om alla lärarutbildare anses tillhöra PIE, enligt Lena Niklasson.

  Så, vilka lärarutbildare är det hon talar om, tro?

  • maj 2, 2014 9:44 e m

   Jag vet förstås inget om vad Lena Niklasson. Hon är väldigt arg av sig och jag har aldrig lyckats genomföra en diskussion med henne utan att ilskan tagit över.

   Varför tar jag och citerar henne då? Vad tycker jag om PIE och lärarutbildare?

   Hennes uttalande talar till mina känslor. Jag känner mig lurad av PIE och lärarutbildare.

   1. Hela betygsmotståndet är en stor lögn, centrum för tabun och bristande tydlighet som har gjort att svensk skolforskning blivit rent skräp.
   2. Likformighetskraven som gjort att vi nu inte har några lärare i de svåra ämnena för de elever som kan lite mer.
   3. Den helt vansinniga förstörelsen av lärares ledarskap med dumma budskap, handledarskap och totalt felaktiga budskap om vad barn klarar.

  • maj 3, 2014 7:06 f m

   Jo, men även om du känner dig lurad, vilket du förklarar varför och jag måste ha respekt för (även om jag inte känner mig delaktig i innehållet i dina punkter), kan man ju inte påstå att forskare och lärarutbildare rent generellt har valt att vara verksamma som det, för att de inte klarar av att vara lärare i skolan. Det är som att säga att en läkare blir forskare för att denne inte klarar av att vara läkare. Det är ju absurt, eller hur? Det tycker nog alla, men när det handlar om lärare och andra som kommer från annat håll, som blir forskare och har turen att få arbeta som lärarutbildare, då håller man med uttalande som dessa genom att inte reagera eller säga emot.

   Det är ju faktiskt en ren förolämpning mot alla forskare och lärarutbildare inom utbildningsområdet, som valt att arbeta som lärarutbildare för att det är ett viktigt jobb, samt otroligt roligt och givande, som man inte verkar reagera över. Som om det vore ett avstjälpningsyrke, dit de mindre lämpade från skolan eller de som aldrig sökts sig dit, hamnar.

   Att Lena Niklasson ser det så är en sak, men att det får stå helt oemotsagt är skrämmande.

   • maj 3, 2014 7:18 f m

    Ja det är en ren förolämpning av Lena Niklasson och jag uttalar den inte själv.

    Däremot har jag stött på mängder av lärarutbildare vars förmågor inte skulle räckt till i ett klassrum med krävande tonåringar, lärarutbildare som skrutit med att de inte kan sätta betyg och lärarutbildare som är motståndare till det ledarskap en lärare behöver ta.

    Personligen mest kränkt har jag känt mig av lärarutbildare som uttalar sig mot bättre löner för de svåra ämnesområden där det råder stor brist. Jag vet att nästan alla av dessa forskare och lärarutbildare klarade sig sämre i dessa ämnen än de som lyckas undervisa även de duktiga eleverna i fysik och kemi…

   • maj 3, 2014 7:28 f m

    Ja och det är trist att du har stött på den typen. Den stöter även jag på, även om det inte har varit så många under årens lopp.

    Nu undervisar inte jag i något skolämne, men visst – jag skulle inte klara av att arbeta i skolan, då jag inte har den utbildningen. Men det gör inte mitt jobb som lärarutbildare sämre eller på något sätt suspekt. Vi har alla våra områden som vi känner att vi kan verka inom. Mitt är lärarutbildare, och inom forskningen. Där kan jag göra mig gällande. Däremot hade jag stora möjligheter att verka som fritidspedagog om jag fått chansen och inte stoppats av vansinnig borgerlig politik.

    Man kan ju säga att om Lena Niklasson har rätt, visar det ju på att de som nu är lärarutbildare och forskare istället för verka inom skolan har visat sig vara ansvarsfulla som inte har varit kvar utan gått vidare.

   • maj 3, 2014 8:41 f m

    Om man anser att skolforskningen är verklighetsfrånvänd och föreslår rent felaktiga recept för skolan. Då tycker man inte det var ansvarsfullt av forskare och lärarutbildare och gå vidare till områden som de behärskar ännu mindre än lärarrollen.

   • maj 3, 2014 8:49 f m

    Nu tänkte jag på de lärare som hoppar av och gör karriär som forskare och lärarutbildare, som Lena N tar upp.

   • maj 3, 2014 9:12 f m

    Jag tror att Lena N även tänkte på de som aldrig ens provade på att vara lärare utan tyckte det verkade svårt att få jobb, låg lön etc. och susade vidare direkt utan att ha provat lärarvardagen.

  • maj 3, 2014 7:19 f m

   Verkligheten är att arbeta som lärarutbildare inte är det bästa valet om man vill göra karriär inom den akademiska världen. Det är ingen merit. För att göra karriär skall man skriva vetenskapliga artiklar, skriva böcker, åka på konferenser och ha de rätta kontakter så man blir inbjuden att föreläsa ute på skolorna. 😉

   • maj 3, 2014 8:46 f m

    Jag har en mycket cynisk syn på svensk pedagogisk forskning och högskola. Ju mer karriär någon har gjort ju mindre kunnande om skolan har de. Forskarna är ofta värre än lärarutbildarna. Träffar man lärarutbildare i mindre sammanhang har de oftast ganska vettiga åsikter.

    Inom de flesta andra områden så har jag den motsatta synen, dvs. att de mest kända forskarna faktiskt också kan mest. Stryker vi Sverige, USA och kanske något ytterligare land så kan det nog också gälla den pedagogiska forskningen.

   • maj 3, 2014 8:57 f m

    Vi som arbetar mestadels som lärarutbildare och inte bara gästspelar, står nära skolans värld då det är oundvikligt. På grund av våra studenter kan man inte vara verklighetsfrånvänd och hålla år efter år.

   • maj 3, 2014 9:10 f m

    Jo tyvärr har jag sett tydliga exempel på att det händer alldeles för ofta.

 2. Sören Holdar permalink
  maj 4, 2014 8:04 e m

  Tyvärr ligger det en del i det Jan säger. En luttrad kollega undrade en gång för länge sedan hur det kommer sig att man har så svårt att förstå sig på sin studierektor (ja så länge sedan var det) eller rektor när man i nio fall av tio har att göra med en före detta kollega; hon gav själv svaret: det är inte underligt alls ty det är med all sannolikhet desamma kollegor man hade svårt att förstå även som kollegor.
  Läraryrket är (oavsett stadium eller ämne, Jan ;- ) stentufft såtillvida att har du svårt att hantera den dagliga verksamheten riskerar du att fortsatt ha det – mer, tidigare och längre praktikperioder som sagt Monika. Många byter yrkesbana helt, en del tar och får hjälp och stöd och blir bättre lärare, och en del gör ”karriär” inom branschen . . . Dåligt val tyvärr. Därför är trots bristerna förstalärarreformen fantastisk såtillvida att strävan är att befordra lärare med olika kompetenser för att fortsätta göra vad de är bäst på – att undervisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: