Hoppa till innehåll

När kommer ”PISA test app”?

april 3, 2014

bildPISA testen av problemlösningsförmåga var en intressant ytterligare information om hur djup svenska skolans kris är men jag har en invändning mot dess långsiktiga användbarhet. Den här sortens uppgifter har vi använt oss en del av i den svenska skolan. Svårigheten ligger i att skapa nya sådana här uppgifter, det finns rätt begränsade möjligheter om de inte ska kopplas till någon ämneskunskap.

Nu är PISA tester riktigt hett och det här är den perfekta utmaningen för en app-utvecklare.  När kommer den första appen som förbereder och övar problemlösning a la PISA? När kommer den på svenska? Det här är riktigt spännande programvaruutveckling så jag tro att det sker snart.

 

Hur bra blir sådana här tester när möjligheterna att öva inför dem blir riktigt stora?

Annonser
One Comment leave one →
 1. april 3, 2014 9:00 f m

  Nä-det är nog omöjligt att mäta alllmän problemlösningsförmåga. Vi måste påminna oss den tid ”vi” försökte tänka ”logiskt” visavi Datorer…

  Det var BÄTTRE ATT INTE TÄNKA!!!

  Det är faktiskt så också med manipulationer av algebra! Även inom den inledande mekaniken… då flera begrepp och definitioner dansar runt… Det kallades förklenande för att ”sitta och leta i formelsamlingen”.

  Vygotskij fick mig att inse att denna fas är oundviklig. Även Dewey. Upp med fyra-fem SAMVERKADE begrepp så fort som möjligt. Jag har en känsla av att du tror att den enskilda logiska genomgången (som är oudviklig) ger eleverna lika mycket som en teknolog. Han ser det för andra eller tredje gången.

  Mina ”grabbar” fick nog se den ”ballistiska pendeln” tre gånger… NU (då) är nog ”problemllösiningsförmågan” större rent allmänt – faktiskt!!! Tredje gången gillt. De kan HELHETER.

  Det är inte alltid så lyckligt att ta in ”teknologer” (he-he). Vygotskij skiljer just ut ”yrkesutbildning för vuxna” vilket i viss mån även gäller för teknologer.

  Det kan vara så att just tekniska basår ändrar tågordningen… De är då 20 år!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: