Hoppa till innehåll

Klassresan som skrämmer

april 1, 2014

20120109-075032.jpgDet går att höra att Jan Björklund är arbetarklass. Han är en spännande talare med förmåga att klara svåra intellektuella resonemang men ränderna går aldrig ur. Det är tydligt och klart att han gjort en klassresa med skolans hjälp. Det skulle kunna vara så att han stod som symbol för de möjligheter skolan ger och att han kunde vara exemplet på drömmen kan bli sann, den om att skapa klassresor den som lever så stark hos oss i skolans värld.

Varför har det då inte blivit så? Jo det är den omvända klassresan som spökar. Var riskerar de fina barnen som är svagare i skolan att hamna? Jo de riskerar att hamna i yrken som deras föräldrar inte tycker är så fina. Yrken som liknar Björklunds föräldrars. När Björklund talar klarspråk och vill ha tydlighet kring prestationer så hotas pappas planer om att utnyttja sitt kontaktnät för att ge sin son eller dotter gräddfil till den fina världen.

Nu räcker förstås inte detta? Björklund och hans klassresa utmanar en annan stor grupp. Alla de som tyckte det var svårt i skolan och sen hade turen och föräldrarna att ta sig vidare till högskolan. De som känner att de ska ha revansch och lika bra lön som de som var så mycket bättre under skoltiden. Björklunds snabba tydliga resonemang som lämnar dem så tydligt efter är ett sådant hot mot deras självbild, bilden av att de hunnit ikapp.

Klassresor är ett så stort hot mot alla de som har en position att bevaka. Detta är en viktig anledning till ilskan mot Björklund.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: