Hoppa till innehåll

Förskollärare behöver mindre pedagogisk förmåga

mars 26, 2014

det dags för lite syrligheterJag lyfter värdet hos förskolläraryrket, engagemanget i våra yngsta. Omvårdnaden som är helt avgörande för dessa. Konfliktlösningen som måste fungera för att inte många ska må dåligt. Tyvärr måste jag sticka ut hakan tvärs emot Lärarförbundets strategier och lobbying. Sverige håller på att förstöra hela sitt skolväsende på grund av helt felaktiga slutsatser inom flera områden. Förskollärare har en gedigen pedagogisk utbildning, ibland längre än lärare som har så mycket ämneskunskap de också måste skaffa sig. Denna pedagogiska förmåga är förstås viktig och bra då våra yngsta är viktiga men tyvärr är det så att den pedagogiska förmågan inte behövs ens i närheten av lika mycket som för äldre barn.

Lär inte förskolan barnet att knyta skorna etc så kan i stort sett alla föräldrar ta över uppgifterna att lära dem det. Redan när det gäller att läsa och räkna så är flera föräldrar inte alls lika bra på att ta över, handlar det om det svenska statsskicket så är det en krympande skara och kommer vi till relativitetsteorin så är det försumbart få. Föräldrars kännedom om sina barn gör dem till suveräna pedagoger för dem men bara så länge de förstått det som ska läras ut.

Förskollärarna är viktiga för att skapa en trygg och bra miljö där barn möter och lär av varandra på ett positivt sätt. Det kräver viss pedagogisk förmåga men oftast inte någon som inte erfarenhet kan kompensera. Det är bra med en utveckling av förskolans pedagogiska uppdrag men absolut inte på bekostnad av det som gör förskolan så värdefull.

Här är vi på farliga vägar med vårt skolväsende efter att felaktig information trummats ut av fack och egointressen.

I blogginlägget Uppmärksamma stegringen i svårighetsgrad så analyserar jag lärandets svårighet för olika åldrar på ett djupare sätt.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: