Hoppa till innehåll

Bagaren får mer än bonden

mars 25, 2014

det finns kritisk trösklar i vår strävan mot himlenBönderna är nog det yrke som kan hävda att det är mest grundläggande och viktigt. Utan den grunden fungerar inget. Det är dock ändå så att kilopriset går upp när säden förädlas och att den vackra bullen har ett mångdubbelt högre kilopris. När vi steg för steg får något att utvecklas så är det klart att de första stegen är avgörande men samtidigt så ökar kunskapsvärdet och de sista avgörande stegen kräver en enorm skicklighet hos den som ska skapa något riktigt bra.

Svenska skolan drabbas ju av ständiga myter som strömmar över den och aktuell nu blev den riktigt dumma idén om att det är svårare att lära små barn än äldre. Tvärs emot våra erfarenheter från andra områden, tvärs emot erfarenheter från den som provat flera stadier, tvärs emot allt sunt förnuft. Vart är skolan på väg när det finns de som hävdar att det är enklare att lära ut relativitetsteorin än att lära ut att knyta skorna?

Små barn behöver lära sig enklare saker och dessa är förstås också enklare att lära ut.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. mars 25, 2014 11:07 f m

  Jag citerar Niclas Ekholm och hans kommentar i gruppen Skollyftet på FB. Niclas och jag känner inte alls varandra så det kan vara en ganska intressant med hans perspektiv. Tyvärr vet jag inte vilka blogginlägg Niclas läst och om det var bäst att lägga in hans kommentar här.

  Fredrik Karlsson, jag känner inte Jan Lenander och har inte tagit del av allt han skrivit tidigare, inte heller det som du eller Christer skrivit. Jag känner inte till era värderingar eller politiska inriktningar och övertygelser. Därför lägger jag ingen annan värdering eller tolkning i det han skrivit i just de här inläggen som ni hänvisar till, än det jag kan läsa i texten. Som jag uppfattar det Jan menar är att han tycker att det är BÄTTRE och MER samhällsekonomiskt fördelaktigt att använda de skattepengar som finns för att totalt sätt ha fler barnskötare på förskolorna/dagis vilket ger fler engagerade vuxna i ”dagisbarnens” dagliga verksamheter, istället för att använda SAMMA summa pengar till höjda förskolelöner vilket i hans resonemang (och i verkligheten) innebär att det totalt sätt blir FÄRRE vuxna på förskolorna. Rent konkret tror jag att han menar att det är bättre för barnen att ha fler vuxna (mindre barngrupper) med fler lägre betalda och lägre akademiskt utbildade barnskötare, jämfört med större barngrupper med färre men högre betalda och mer akademiskt utbildade förskolelärare. Ur hans texter kan jag faktiskt inte se att han föraktar någon yrkesgrupp. Däremot tycker jag att han är tydlig med vilken yrkesgrupp han anser att samhället ska ge högre lön till. Han argumenterar även sakligt för varför HAN tycker att de högre utbildade gymnasielärarna förtjänar högre lön och vilka samhällsproblem som kan lösas genom löneskillnaderna som drivkraft.

 2. Maria Settergren permalink
  mars 25, 2014 1:18 e m

  Du har så rätt. Be dina antagonister studera Karl Marx. Även han sa att ett kilo havre är billigare än ett kilo knäckebröd.

  • mars 25, 2014 8:05 e m

   Skön kommentar, det här med utbildnings och kunskaps förakt finns hela vägen från blått till rött och våra meningsfränder också. Liberalerna i mitten lite mer förskonade från de värsta dumheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: