Hoppa till innehåll

Ett litet förslag om barnskötarutbildning

mars 23, 2014

20110902-180921.jpgVi får mängder av rapporter om en förskola i kris. Där beskrivs hur utåtagerande barn får agera fritt och skapar en riktigt olustig situation för de andra. Där serverar de bara vatten och bröd av besparingsskäl. Där flyttar de runt småbarn så det står härliga till för att uppnå någon liten effektivisering. Där är resurspooler för att täcka upp vid sjukdom så strömlinjeformade att det ständigt uppstår situationer när förskoleavdelningar går på knäna och oerfarna tvingas till ett allt för stort ansvar.

Det talas om en väldigt stor brist på förskollärare och jag redan tagit upp att det är  Meningslöst att höja förskollärarnas löner för när söktrycket till förskollärarutbildningen ändå är så högt blir det bara ett nollsummespel ändå. Då finns det en oerhörd öppning för att göra något åt förskolans problematik som jag antar att ingen lyft på grund av att den inte är PK. Den är så totalt uppenbar. Sverige borde starta en barnskötarutbildning inriktat mot att fånga upp duktiga gymnasieelever och snabbt få in dem i förskolan.

 1. En ung barnskötare kan rekryteras med en lön kring 20000 medan en förskollärare med lite mer erfarenhet hamnar nära 30000. Det blir en oerhörd ekonomisk vinst som gör att det går att öka personaltätheten.
 2. En sådan barnskötarutbildning skulle kunna ha förkunskapskrav på filosofi, historia och samhällskunskap så att eleverna redan hade förkunskaper kring en hel del av det som tas upp på förskollärarutbildning.
 3. Den skulle kunna skapa lämplig personal till förskolan på mycket kort tid och även utbildningskostnaderna per student skulle kunna hållas mycket rimliga.

En invändning skulle förstås vara att den typ av duktiga elever det här skulle rikta sig mot, de skulle kanske inte stanna i förskolan så länge men då får vi ändå tänka på vilken låg utbildningskostnad det skulle vara och inse värdet av kunskaper om många yrkesgrupper som ett yrkesbyte ger.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Sören Holdar permalink
  mars 23, 2014 4:02 e m

  Kruxet är dels att den typen av (motiverade, utbildningsnyfikna) elever knappast skulle välja en barnskötarutbildning ens om den utökades i tid och ämneskrav. Dels är det sedan länge en trend att utöka och förlänga högre utbildningar och dra in på eller helt lägga ner ska vi kalla det mellankvalificerade utbildningar som tex barnskötare, undersköterskor, terapibiträden. Huruvida denna utveckling är nödvändig eller ens av godo ska jag låta vara osagt. Kanske är den nödvändig. Annorlunda mot bara för ett trettiotal år sedan är det ialafall.

  • mars 23, 2014 4:22 e m

   Själva grejen är inte att barnskötarutbildningen ska göras längre utan istället att den ska göras som en kort och snabb väg in i ett bristyrke. Den får gärna subventioneras för att locka ytterligare men målgruppen måste vara duktiga gymnasielever som vill ha några sabbatsår så att de bättre vet vad de ska plugga. Den arbetsmarknad som möter dagens ungdomar är allt mer dynamiskt och studieval har blivit riktigt svårt. En sådan här satsning kan ligga riktigt rätt och vara positiv på två olika sätt.

 2. mars 23, 2014 9:47 e m

  De kan väl få betald utbildning efter låt säga 3 år så att det finns någon som kan förstå Vygotskij. Det är ju just där du har din poäng i att den första är KORT. Det är nog enda sättet att akademisera NÅGON i denna grupp.

  • mars 24, 2014 7:38 f m

   Jag är mycket tveksam till om förskolan behöver akademiseras. Förskolepedagogik är en mycket omogen vetenskapsgren där inte ens alla forskare förstått Vygotskij. Att då göra om yrkesutövning mot mer akademisering är ytterst tveksamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: