Hoppa till innehåll

Nej tack till Troed Troedson, brev till mina chefer

mars 16, 2014

Följande brev har jag skickat till mina chefer.

      Hej
Inför föreläsningen i höstas av Troed Troedson så uttryckte jag min tveksamhet till det lämpliga att han skulle tala inför oss. Han var en rolig föreläsare och dessutom så retoriskt skicklig att många gick därifrån och tyckte att de lärt sig något. Följande citat uppfattar jag dock så felaktigt och förolämpande mot mitt yrke att jag tycker att det borde diskvalificera honom helt från att hålla föreläsningar för lärare. Citerat:

”1. Jag anser att vem som helst, som vill, kan bli lärare, också på gymnasiet.
2. Jag anser att förskollärare är ett viktigare och svårare jobb än gymnasielärare.
3. Jag anser att lärare kan städa sina egna rum och bre frallor till frukost i stället för att diskutera vilka andra människor som, eftersom de ”inte klarar en svår utbildning” skall göra det”

Det här med stora gemensamma föreläsningar innebär en hel del svårigheter med nuvarande skoldebatt där det sägs så mycket kränkande saker. Jag hoppas att vi kan slippa fler föreläsare som gör att stora grupper av oss känner oss förolämpade.
                       med vänliga hälsningar
                          Jan Lenander

Annonser
16 kommentarer leave one →
 1. mars 16, 2014 10:52 f m

  Jag tycker nog att föreläsare, liksom andra företrädare för skolan, som t.ex. forskare, m.fl., inte skall diskvalificeras för det dom uttrycker som sina egna tankar på en blogg eller i en debatt. Själv håller jag inte med Troedson, men ger honom rätten att uttala sina åsikter. Vi lever i ett land där det råder åsiktsfrihet.

  Om du blir förolämpad över hans åsikter, kan det finnas grupper som blir förolämpade av dina åsikter om att förskolläraryrket är sämre än ditt eget. Detta kan man inte dra alltför långa slutsatser om din förmåga i klassrummet.

  Det här liknar början på en kampanj mot en företrädare, som enligt dig inte uttrycker de rätta åsikterna.

  • mars 16, 2014 2:49 e m

   Det här är en motkampanj mot någon som bedriver kampanj mot den yrkesgrupp jag tillhör. Åsiktsfrihet gäller förstås men min rätt att svara med en kampanj är lika stor som hans att driva sina som jag upplever det rent förolämpande åsikter.

   När det gäller obligatoriska föreläsningar som vi alla gymnasielärare är skyldiga att gå på så behöver vi inte ens vara en majoritet som tycker Troed Troedson driver i helt fel riktning. Även ett minoritetsskydd borde vara tillräckligt för att vi borde få slippa att pinas av honom.

  • Sören Holdar permalink
   mars 18, 2014 1:47 e m

   Monica. Nog är det skillnad mellan att föra fram tankar och åsikter i bloggar och debatter å ena sidan och å den andra att göra det utan – som jag förstått det – att vare sig förtydliga sina ”one-liners” eller ge tillfälle till genmäle. Tänk alternativet Gymnasielektor i vältalighet och retorik talar i ett föredrag för framtidskonsulter om i tydliga lätt ironiska ordalag att framtiskonsult och dito analytiker kan vem som helst bli. (Nå alldeles jämförbart är kanske inte exemplet eftersom att framtidsanalytiker KAN vem som helst bi).

   • mars 18, 2014 1:55 e m

    Sören
    Jag uppfattar att det Jan hänvisar till är vad Troed uttryckt på nätet i en debatt. Jag kan iofs ha en uppfattning om hur ärliga med sina åsikter man skall vara på nätet, speciellt om man är en mer offentlig person än vad de flesta är. Vissa saker, om jag skulle stå för dem, skulle jag aldrig uttrycka. Eftersom många inte skiljer på åsikter och yrkesutövning. Om vi är onyanserade på nätet och tycker till, betyder ju inte att vi är det framför elever eller studenter.

 2. R S permalink
  mars 16, 2014 1:41 e m

  Troed Troedson förakt är tydligt på nätet, men kan upplevs som lustiga punchliners på föreläsningar. Hans hat är obehagligt och han drar sig inte för att hota andra. Han förtjänar inte att uppmärksammas, men om skattemedel används för att betala honom är det slöseri.

 3. mars 16, 2014 3:57 e m

  Det finns debattörer på FB som tycker detta är ett oärligt angrepp på Troed men jag påpekar vilket långt sammanhängande citat jag valt för att just låta andra göra sina tolkningar. Det finns de som tycker jag går över gränsen i att angripa en persons yrkesutövning men jag ser ju det citerade som ett angrepp på mitt yrke. Dessutom har Troed inte sparat på orden när han kommenterat i andra sammanhang och varit mycket tydlig med att han skulle försöka få bort mig från de skolor han hade inflytande i.

  • mars 16, 2014 4:38 e m

   Det du tar fram som på något sätt skulle berättiga det hela är åsikter. Om det är så att han under sina föreläsningar framför samma sak, ja då är det allvarligt. Men att diskvalificera en person på basis av detta är verkligen att dra långtgående slutsatser. Tänk om vi skulle diskvalificera dig som lärare på grund av dina åsikter du framför här på nätet, för att vi inte håller med dig.

   • mars 16, 2014 8:20 e m

    Skolföreläsare ska ge oss lärare vägledning, då ska de faktiskt inte bekämpa oss Monika. Tycker att det räcker som förklaring till att vi ska tacka nej till vissa dyra konsulter pga deras åsikter även om de är roliga.

    Troed är sen som vanligt klargörande med sin totala oartighet, han har ju varit väldigt tydlig med att han skulle bekämpa mig som anställd om han fick möjlighet. Det hypotetiska fallet som skulle avskräcka mig från angrepp har Troed gjort väldigt konkret och visat att det inte är relaterat till om jag angriper honom.

    Om vi tittar på målen för skolan så blir det väldigt tydligt att lärare ska kunna ha ett brett spektrum av åsikter bara de ställer upp på den beslutade värdegrunden och inte tvingar på eleverna sina åsikter. Det Troed gör är därvid i grunden felaktigt och fult. Däremot så ska en professionell upphandling av konsulttjänster göras så att de stödjer skolans mål och att trampa stora delar av lärarna på tårna verkar rent dumt.

   • mars 16, 2014 9:16 e m

    Jo, men han går väl inte till dina chefer och säger det, eller har han gjort det!

    Jag tycker inte att det räcker med vilka åsikter någon har utanför sin yrkesverksamhet för att mer eller mindre ha rätten att förelägga den yrkesförbud.

 4. mars 16, 2014 8:11 e m

  Av flera skäl tycker jag att det är bra att han går ut med sina åsikter. Det får ju då Jan chansen att förinformera åhörarna. Det vore väl nu helt fel att inte ta dit honom. Dessutom är han nu värd pengarna! Min blogg har det latinska (grekiska) ordstävet att ”den som tiger samtycker”.

  Så var det under 1980-talet. Man hade inte en chans och fick stå där som en ”reaktionär” då man inte hade en aning om om vad som skulle sägas eller behandlas. Applåderna var ett burop mot oss fysikadjunkter även om vi inte sade något. Vi undade vad vi gjorde där. Det förstod man först då föreläsningen var slut. Va? Vad ville den som skickat dit oss ha sagt. Ni valde själva. Vi valde det minst dåiga alternativet.

  Det är väl samma med Bertil Torefalk. Han måste väl reta upp en hel del lärare! Va bra! Både före och efteråt. Vilka ”teg”? Det är inte lika lätt att applådera nu! Kan inte gymnasielärare ta denna debatt face to face i en aula har man nog missuppfattat demokratins födelse.

  • mars 16, 2014 8:29 e m

   Nej Håkan, de här jantedagarna med indoktrineringsföreläsningar istället för något vettigt, de är redan ofta slöseri med tid men det får vara måtta på hur obehagliga de görs. Den papperslösa skolan (variant på papperslösa kontoret) återkommer regelbundet med lite olika perspektiv men att få höra att kortsiktighet är bra och erfarenhet en belastning det är lite väl mycket tagelskjorta för någon som valt läraryrket pga sitt intresse för kunskap.

  • mars 16, 2014 9:20 e m

   Det finns en hel del bloggare som man skulle kunna förelägga med yrkesförbud, om det räckte med åsikter. Jan, t.ex. har åsikter om lärarutbildningen och lärarutbildare, som kan uppfattas som rena förolämpningen. Passar han som lärare då! Skall en lärare ha sådana åsikter! Ge honom yrkesförbud!!! Det finns en annan bloggare som mer eller mindre drivit en kampanj mot min yrkesgrupp och menat att det är vårt fel att det är problem i skolan. Det är också åsikter, men har det något med hans lärargärning att göra.

   Är det ett sådant samhällsklimat vi vill ha!

   Nej, ni är inne på helt fel spår, enligt mitt sätt att se på saken!

   • mars 16, 2014 9:28 e m

    Och om du undrar vad jag syftar på, så handlar det om att du dissat varenda ämne som jag undervisar i och känner stolthet över att ha kunskap om och förmedla till andra. Det har du iofs rätt att göra, men jag kopplar inte dina som jag betraktar som åsikter, till hur du är som lärare. Men om du sprider det till dina elever, ja då är det en helt annan sak.

 5. mars 16, 2014 8:41 e m

  Visst. Du har helt rätt. Skjut inte budbäraren!! VEM har beställt honnom! PIE? De ”osynliga” som blir synliga. Vem har anställt PIE?

Trackbacks

 1. Är Troed Troedson en charlatan? | Jans Syrliga KaramelLer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: