Hoppa till innehåll

Lönekamp med bitter eftersmak

december 13, 2013

Skoljante startade någon underlig likformighetssträvan där lärare för lägre stadier skulle ha samma lön som lärare med längre utbildningar. Att det är lättare att lära ut plus och minus än integraler och lättare att lära ut namnen på tall och gran än citronsyracykeln glömdes liksom bort. Att de två lärarfacken konkurrerar om denna lärargrupp har gjort att de lönemässigt kunnat närma sig det eftersträvade även om även de tappat mot andra yrken.

Nu är det förstås så att skolans huvudman tar sitt besparingsuppdrag på allvar och varje krona tas tillbaka genom färre vuxna för dessa elever. Den utveckling av skolan för att möta elevers behov genom vuxensamarbete som pågick fram till kommunaliseringen har avbrutits. Detta samtidigt som curlinggenerationen kommer till skolan och Jesper Juul barnen struntar i gränser. I programmet kaosklass framgår det nu tydligt att helt ohållbara situationer uppstår ofta hela vägen ner på lågstadiet.

Den nödvändiga utökningen av antalet vuxna för de lägre åldrarna sker inte. Bittert!

Jesper Juul är ingen diagnos,
utan en dansk författare som
inte tycker att det är så viktigt
att sätta gränser för barn.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. sören Holdar permalink
    december 13, 2013 9:10 f m

    Åter: lärare för lägre åldrar eller för högre är två helt skilda yrken. Jag vet ty jag är och har varit där – i båda. Självklart ska längre och tyngre utbildning betala sig, precis som visad skicklighet i yrket ska göra det. Ska vi sedan se på löneutvecklingen – och respekten – för lärare på högre stadier är det inget annat än en skam! För de styrande, för samhället, och en skam mot eleverna och respekten för bildning och utbildning.

    • december 13, 2013 9:53 f m

      Jag håller med! Sen tycker jag att det är en skam att skolan för de lägre åldrarna inte tillförs betydligt fler vuxna. Samhällsutvecklingen gör att uppdraget kräver detta och det väldigt snart. Fler fritidspedagoger, lågstadielärare, … snabbt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: