Hoppa till innehåll

Missunnsamhet, totalt tokig ide

november 21, 2013

det finns kritisk trösklar i vår strävan mot himlenVi lärare får idag lära oss att glädjas med make, hustru, syskon och andra av våra närmaste när de får löner och lönepåslag långt över våra. Något annat vore elakt och dumt. Själv har jag längre och svårare utbildning än de flesta av dem och lägre lön än alla av dem. Det här är en erfarenhet som vi skulle kunna bredda för att komma till rätta med intern-jante.

Den individuella lönesättningen har redan i sig alldeles på tok för lite underlag för att kunna vara rättvis mellan lärare och utnämningen av förstelärare kommer att spä på den interna orättvisan. Den utmaning jag vill ge er alla är att se ett enda fall av lönepåslag som är orättvist i ett bredare sammanhang, ett påslag som är orättvist i förhållande till andra grupper i samhället. Jag har inte erfarenhet av ett enda sådant fall.

Från en tidigare anställning och ordförande för fackets lokalavdelningen har jag erfarenheten att när några få sticker iväg lönemässigt så öppnas det med lite fördröjning upp en möjlighet att höja generellt. Dock ska man inte vara för ivrig i sin avundsjuka utan istället avvakta till höjningen är tydligt genomförd och accepterad och sen lyfta de insatser alla andra gör. Är man flera som gör detta med lite olika målgrupper så väljer arbetsgivaren ofta den lättast vägen att höja rätt över.

Den lärare som läser oerhört lång tid för att kunna undervisa i kinesiska, den lärare som tar ansvar för att lyfta hela skolans IT-verksamhet och den lärare som räddar en situation där en klass underfungerar är alla värda stora påslag. Att många andra som troget får klasser på rätt spår, är en guru i franska, eller utvecklar redan högklassig undervisning med mer IT också är värda det får inte låta oss bli missunnsamma till de som ändå får  lite mer pengar för sina viktiga insatser. Missunnsamhet är en totalt tokig idé.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. november 21, 2013 10:54 f m

  Du har givetvis rätt. Missunnsamhet fräter bara. Generositet är bra.

  När det gäller din analys samt förslag till alternativt förhållningssätt håller jag dock inte med dig. T.ex. detta:
  ”Den utmaning jag vill ge er alla är att se ett enda fall av lönepåslag som är orättvist i ett bredare sammanhang, ett påslag som är orättvist i förhållande till andra grupper i samhället. Jag har inte erfarenhet av ett enda sådant fall.”

  Ett sådant förhållningssätt förutsätter att man omfattar ”marknaden” som en rättvis lönesättare samt att man generellt känner stor tilltro till tillsatta chefens omdömesgillhet. Den som inte sållar sig till denna skara får istället hitta en annan strategi: somliga strider får man ta och andra får man ge upp och istället acceptera att så här är det, evt se det som ett tillfälle att säkerställa att det egna självförtroendet och den egna självkänslan inte djupast sett har sina rötter i storleken på lönen. Man får bestämma sig för vem som ska få definiera vem man själv är.

  • november 21, 2013 11:10 f m

   Jag menar att ett förhållningssätt, där vi inte beklagar oss över att en kollega eller annan lärarkategori än vår egen får påslag, kan fungera utifrån många olika ideologiska utgångspunkter. De flesta kan komma fram till att det inte finns något skäl att motarbeta någon lärares möjligheter att få extra pengar.

   Ligger man väldigt långt till vänster med åsikterna kan man förstås vilja motarbeta all slags differentiering men är man inte väldigt extrem så kan man inse att det blir många olyckliga konsekvenser av att ett yrke, lärare lägger sig med mycket mer tillplattad struktur.

   Ligger man väldigt långt ute till höger kan man förstås anse att en allmän nyttighet som läraryrket är ska vara ett låglöneyrke så att det inte drar till sig för kvalificerad personal. Den som vill ha kvalificerad undervisning till sitt barn får betala för det. Dock är det väl inte många som ligger så långt åt höger?

   Nej med alla perspektiv utom de mest extrema så inser man att lärares löner måste öka och då sker det bäst om differentieringen mellan lärare liknar den som finns i resten av samhället.

   • november 21, 2013 5:45 e m

    Jag menar att ett förhållningssätt, där vi inte beklagar oss över att en kollega eller annan lärarkategori än vår egen får påslag, kan fungera utifrån många olika ideologiska utgångspunkter. De flesta kan komma fram till att det inte finns något skäl att motarbeta någon lärares möjligheter att få extra pengar.

    Det är precis det förhållningssättet jag påtalat många gånger, du själv skall ha. Du beklagar ju ofta förskollärarnas påslag!

   • november 21, 2013 7:16 e m

    Tror inte att jag beklagat deras påslag utan snarare att de ständigt ska jämföra sig med oss lärare för att få upp sina löner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: