Hoppa till innehåll

Jante i skolan

november 18, 2013

Skolan är riktigt svårt drabbad av jante. Det finns ingen annan verksamhet där de som sticker ut, där de som skaffat sig mycket långa utbildningar, där de som besegrat de svåraste utmaningarna ska rättas in i ledet så kraftfullt. Twittersignaturen @braneback

jag förstår inte varför lärare ska sättas mot lärare i löneracet Varför är vissa lärarkategorier mer värda än andra?

Nej jag förstår inte varför lärare ska sättas mot lärare, men det här med att alla trots stora olikheter ska ha samma lön det blir ju just det i en omvärld där andra verksamheter har sina största löneskillnader just på grund av skillnader i vad de ska göra.

@edgren77 Ämneslärare anses behöva högre lön än 1-6 lärare Det känns ibland som en del tycker att ämneslärare är ett ”finare” yrke

Ämneslärare är ett stort bristyrke och inte ens hälften av lärarna på högstadiet har behörighet i de ämnen de undervisar i. Arbetsvillkoren är inte lockande nog för att någon ska orka skaffa sig en multipelkompetens där de har pedagogisk förmåga och riktigt djupa kunskaper i flera andra ämnen. Det handlar alltså inte om ”finare” utan om svårare och det syns vad som är svårare i människors val.

”Vi lärare ska hålla ihop och vara solidariska” men det är en deal där vissa ska avkrävas att ställa upp på att stå tillbaka så att andra kommer ikapp. En solidaritet med helt enkelriktad nytta. Ämneslärare får se sina studiekamrater som blivit statsvetare, ingenjörer och ekonomer forsa förbi dem i löneligan medan de är ”solidariska”.

Det går lätt att studera olika verksamhetsområden och yrken och konstatera att de som har större differentiering har högre medelvärde. Jante och utslätningen av läraryrket har förstås fått precis den effekten också. När jag hör ”jantelärarna” ropa på lönesänkning för mig skulle jag verkligen vilja ge dem samma svar. Det finns sjuksköterskor, socialarbetare och mängder av viktiga och utmanande yrken som är värda bra löner.

Annonser
17 kommentarer leave one →
 1. november 18, 2013 8:52 f m

  Jan,

  Jag har både grundskolans senare del och gymnasieskolan i min utbildning och anser att den argumentation du förde på Twitter igår kring detta dessvärre inte gör annat än skada vår sak. Att i det närmaste hoppa på förskolelärare och lärare i grundskolans tidigare åldrar kommer bara leda till en sak: Statusen för gymnasielärare sjunker.

  • november 18, 2013 9:45 f m

   Det finns ingen vinnande strategi när de drar igång jante.

   Att de gör det om och om igen gör det bara svårare. Förskollärare kommer inte flyttas upp i relativt löneläge, det kommer bara inte hända. Så säger vi inte ifrån så fortsätter gymnasielärare neråt ytterligare. Att en stor grupp lärare för de yngre åldrarna säger ytterst arga saker om gymnasielärare är förstås heller ingen hit.

   Det enda jag bittert kan konstatera är att ett så janteinfluerat yrke kanske är värt att bli ett låglöneyrke

 2. november 18, 2013 10:56 f m

  Att använda strategin att slå mot andra lärare för att få upp sin egen lön och status är för att uttrycka saken milt direkt kontraproduktivt. Det skadar i allmänhet förtroendet för lärare och för skolan. Och i synnerhet skadar det förtroendet för i det här fallet gymnasielärarna. Om vi ska ha en chans att få upp gymnasieskolan ens på den politiska dagordningen så kan vi inte sitta och försöka skadeskjuta lärare på lägre åldrar med kommentarer som till exempel: ”Att de gör det om och om igen gör det bara svårare. Förskollärare kommer inte flyttas upp i relativt löneläge, det kommer bara inte hända.” och som du skrev på Twitter: ” @braneback Sådana som du har lyckats förstöra för gymnasielärare men #nedklassningen av lärare drabbar även er.”.

  Tror du på fullaste allvar att sådana frontalangrepp på andra lärare på något sätt kommer att öka statusen för gymnasielärare? För det gör nämligen inte jag och anser att den här typen av kommentarer är direkt skadliga om vi ska höja statusen för gymnasielärare.

  • november 18, 2013 12:56 e m

   Som sagt jag blev bara arg över att någon tyckte vi skulle ha ännu lägre lön. Jag la inte upp någon taktik mot dessa #jantelärare

 3. november 18, 2013 1:13 e m

  Lite mer @branebäck #jantelärare:

  @bjorngrafstrom Fast nu är ju sklln på utbildntid inte så stor som förr Det jag mest tänker på är att inte häva sig upp på andras bekostnad

  Vad är det hon själv ägnar sig åt när hon tycker att gymnasielärare ska låta andra lärare komma ikapp lönemässigt? Utbildningstiden för gymnasielärare är tydligt längre i nästan alla fall trots lärarutbildningens försök att sudda ut gränserna. Det många glömmer är dock att även förkunskapskraven oftast är mycket högre och exempelvis ett naturvetenskapligt basår motsvarar en stor studieinsats under gymnasiet.

  Och lite @Mingligt

  @janlenander För varje gång s k liberala lärare uttrycker raljanta och elitistiska åsikter tappar de i egen status. Tänk efter! @braneback

  Ja, att hävda att gymnasielärare kan vara värda bättre löner än andra lärarkategorier och dra paralleller med vårdyrkena räcker tydligen för att det ska vara elititiskt och raljant. Vilka meriter hos herr Ming gör att han ska betraktas som skolkännare?

 4. november 18, 2013 8:52 e m

  Jaha, här skas tydligen måstas hänga med näsan över luren och tvittra. Suck. Faktiskt har just min politiska chef en poäng (nota bene helt befriat från stadieindelning) när hon konstaterar: Bra lärare ska ha bra betalt.

  • november 18, 2013 9:20 e m

   Med bra lärare tycker jag vi ska mena lärare som tar svåra uppdrag och löser dem. Det håller inte att som någon uttryckte det på Twitter att ens åsikter ska avgöra om man ska ha hög lön eller inte. Det håller inte att strunta i ämnesbehörigheten när ingen vill ta de mest otacksamma uppdragen som ingen tackar en för.

   • Sören holdar permalink
    november 20, 2013 1:01 e m

    Precis

 5. Arvid permalink
  november 18, 2013 11:43 e m

  ”Varför är vissa lärarkategorier mer värda än andra” kan formuleras:

  Alla lärare bör ha samma lön – oavsett hur pass lång utbildning och erfarenhet de har och oavsett om de undervisar i bristyrken (eller ej).

  Det är en verklighetsfrämmande inställning.

  • november 19, 2013 3:33 f m

   Ja, det är en ”verklighetsfrämmande inställning”, men ack så vanlig inställning. Att ifrågasätta den ledde till en massiv attack på bred front. Det kvittar också vilka argument man har för exempelvis lärarhögskolorna har mixtrat med utbildningslängd och det går alltid att hitta något exempel på samma utbildningslängd. Betyg och förkunskaper, kompetens som skaffats under de första 12 åren av skola får förstås inte räknas med. Att exempelvis naturvetenskapligt basår, ett års heltidsstudier är något som elever på naturvetenskapsprogrammet redan lärt sig under gymnasietiden rycker de på axlarna åt.

 6. november 19, 2013 7:38 f m

  Jag anser att lönen skall sättas efter längden på utbildningstiden, samt på svårigheten i uppdraget och på det läraren gör för att utveckla sin undervisning . Det jag vänder mig mot är att du inte talar för en höjd lön för ämneslärare och motiverar varför utan att du riktar in dig på att påtala andra lärares lägre status. Min egen lön skall, som jag ser det, sättas i relation till universitetslärare, inte i relation till andra lärarkategorier.

  Det är något nedsättande i din argumentation, som jag tror en del reagerar på.

  • november 19, 2013 11:47 f m

   Det är möjligt att du har en poäng. Jag reagerade bara med tydlig ilska över en renodlad #jantelärare som bara fokuserade på att vi ska minsann ha det lika bra som de. Detta helt utan att ha någon som helst trovärdig argumentation vad som gjorde hennes insats så värdefull. Dessutom duckade hon helt inför diskussionen kring hur hennes kategori lärare skulle bedömas i förhållande till exempelvis vårdyrken. Ett renodlat jante internt inom lärarkåren, samtidigt som hon sen kräver att vi ska vara solidariska med dem. Vad finns det för självklarhet i att lågstadielärare skulle ha bättre löner än sjuksköterskor och socialarbetare? Nej tack!

   Jag har en bra bit över 400 hp, undervisar i det som betraktas som gymnasiets svåraste kurs, Fysik 2, och en massiv kursutveckling som omfattar inläsning av avancerade digitala verktyg.

   • frekar09 permalink
    november 19, 2013 12:10 e m

    Jan,

    ”undervisar i det som betraktas som gymnasiets svåraste kurs, Fysik 2”

    Nu kan jag inte gymnasieskolans Fysik ämne, men finns det inte en kurs över Fysik 2 numera som heter Fysik 3 eller något liknande? Eller är det bara en fördjupning av innehållet i Fysik 1 och 2?

   • november 19, 2013 12:55 e m

    Fysik 3 existerar men, den ger inte meritpoäng och den är inget krav för någon utbildning. Den ges inte på min gymnasieskola och jag tror att det är få gymnasieskolor som kör den.

   • frekar09 permalink
    november 20, 2013 10:32 e m

    ”Jag har en bra bit över 400 hp”

    Även om vi inte är överens på en rad punkter, så verkar vi helt eniga om vikten av att läsa vidare inom högre utbildning. Har för egen del 524 hp när jag räknade samman dem häromdagen.

   • november 21, 2013 8:26 f m

    Jag njuter av att vi får fler i vårt samhälle med riktigt hög bildningsnivå. Härligt att höra. Sen vet ju jag att mina poäng motsvarar väldigt olika arbetsinsats och kunskap. Några få poäng Global studies på Chalmers krävde att jag trängde in i flera vetenskapsområden vid forskningens framkant medan en översiktskurs med fler poäng inte krävde något annat än att vara med på lite trevliga föreläsningar om ganska enkla saker. Vilka högskolepoäng har gett dig mest ”Bang for the buck” dvs. mest lärande/högskolepoäng.

    Tyvärr bedömer jag lärarutbildningen som en av de med lättast kurser och minst mängd kunskaper per poäng.

Trackbacks

 1. #skolan: Replik till @Janlenander om gymnasieskolan | Fredriks blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: