Hoppa till innehåll

Skadliga förebilder

oktober 27, 2013

Tummen ner för okunskapenJag deltog i en TV-debatt om proffsboxning men  den handlade om en regeltolkning och inget om vilka värderingar ”sporten” skapar och står för. Det känns som att detta skulle behöva analyseras.

När boxaren Musse Hasselvall säger:

Dom är där för att fightas, dom vill inte ta hänsyn till någon

så avslöjar han vilken egocentrering som uppstår inom kampsporten och det är svårt att se hur den kan leda till ett samhälle med ökat hänsynstagande. När han talar om hjärnforskarna som att

de tycker inte om oss

så avslöjar han att inte alls förstår deras drivkrafter och försöker göra dem till onda människor. De som arbetar med att förstå våra hjärnor är inte i första hand emot en ”sport” och absolut inte boxarna , de är emot aktiviteter som skadar våra hjärnor. När Maria Lindberg talar om sin dröm och säger om sin mammas sorg och oro inför hennes boxande:

”jag kan inte avstå från min största passion för att göra någon annan glad, då gör jag mig själv olycklig”

Då missar hon helt att den kanske största källan till glädje går att finna i att göra positiva saker för andra. När Björn Rosengren Boxningens pro-kommision säger

”ett väldigt tryck efter hos ungdomar om att vara med och fightas och då kan vi stå till tjänst med den inom boxning ….. och det under mycket ordnade former mycket disciplinerade former, vi lär dem veta hut kort sagt”

Då missar han helt att ett modernt sätt att tänka är att visa på möjligheterna det finns kring hänsyn, minskade konflikter och icke-vålds lösningar istället för att satsa på mer disciplin.

Plötsligt känns det som att den värdegrund vi lägger så mycket kraft på i den svenska skolan, mycket av den bekämpas. Vi talar om hänsyn till alla andra, vi talar om alternativa sätt än våld och vi talar om att samarbete är en framgångsväg. Här talar vi om detta och sen så lyfter ett av våra viktiga debattprogram fram och låter människor hylla värderingar som går stick i stäv mot detta. Maria är så trevlig och välformulerad att hon absolut blir en förebild för många ungdomar men det hon använder detta till är rent skadligt för dem. Hon är en skadlig förebild.

http://www.svtplay.se/video/1542017/del-9-av-17

Annonser
9 kommentarer leave one →
 1. oktober 27, 2013 3:43 e m

  Och samma dag eller dagen därpå dog en ung boxare. Han åkte på en tjottablängare som renderade i en hjärnblödning i mars i fjol – och nu var det dags igen. Klarar vår förebild Maria av att ens tänka tanken? Jag är kluven såtillvida att de ”stora” matcherna som holmgångarna mellan Muhammad Ali och Joe Frazier är alldeles fantastiska. Men så betänker jag att det var säkert en hel del gladiatoruppgörelser anno dazumal också – och då kommer den där fadda smaken i munnen.

  Annars, för att svepa till det, tror jag att inställningen till boxningen nu ocksåär en spegling av det individcentrerade jag-samhälle vi för närvarande lever i. Och då blir etik och moral snarast en variant av egoförstärkning. Paradoxalt nog har ”det starka samhället” förstärkt det. Det personliga ansvaretoch omhändertagandet har institutionaliserats och blivit ett ”det” istället för ett ”vi”. Att vara liberal är att vara kluven (var det Gunnar Helén? och så måste det nog vara.

  • oktober 27, 2013 4:26 e m

   När vi tittar på vad som händer våra boxningslegender så känns inte deras dramatiska matcher alls lika mycket nostalgiska.

 2. Arvid permalink
  oktober 27, 2013 4:17 e m

  Det här kanske är en naiv fråga… men varför kan man inte bara förbjuda slag mot huvudet i boxning?

  Jag föreställer mig, att det skulle vara PR-mässigt lite svårt för boxningens vänner att hävda, att just huvudslagen är boxningens absoluta kvintessens och raison d’etre.

  • oktober 27, 2013 4:24 e m

   Ja om slag mot huvudet förbjuds ochkombineras med tillräckligt vadderade handskar så kan boxningen undvika att någon blir skadad. Ja, jag förstår inte skälet till att de inte inför sådana regler. Då hade det blivit en sport.

   • Arvid permalink
    oktober 27, 2013 4:41 e m

    Boxningens Ovänner bör imho förespråka, att slag mot huvudet förbjuds.

    När man vill rakt av förbjuda ALL boxning, så blir man bara avfärdad som en orealistisk förbudsivrare.

   • oktober 27, 2013 4:57 e m

    Vi kanske ska betrakta oss som boxningens vänner vi som vill förädla den så den överlever i ett modernt samhälle. Att försöka skada varandra är 1800-tal.

   • Arvid permalink
    oktober 27, 2013 5:19 e m

    Slag mot huvudet bör betraktas som lika OMODERNT som dueller och såå 1800-tal och mossigt.

 3. oktober 27, 2013 7:03 e m

  Intressant understreckare i SvD häromdagen. Dödafall benbrott mm var inte ovanligt inom fotboll innan den sporten reglerades under senare delen av 1800talet. Att förbjuda slag mot huvudet är ingen lösning av flera orsaker. Dels går det ju ut på att försöka slå den andra medvetslös dels utsätter återkommande kroppsslag kroppen för en sådan påfrestning/chock att även det påverkar organismen mer eller mindre oåterkalleligt. Detspekuleras bla över hur illa Mohammad Ali skadats pga sin ”rope a dope”. Faktum är enlligt honom själv att han när han i Kinshasa förstod att han inte kun de dansa undan George Foreman istället lutade sig mot repen, garderade huvudet och lät Foreman slå sig trött mot kroppen. Inte fan är det nyttigt för att travestera Gunde Svan. Det naturligtvis helt enkkelt så att boxninge egentligen inte hör hemma i ett civiliserat samhälle.

  • oktober 27, 2013 7:35 e m

   Det är möjligt att tjockare handskar och skydd är nödvändiga men nog tror jag att det går att ändra så att boxning blir en sport som räknar träffar istället för hur skadad motståndaren blir. Modern teknik kan säkert också känna av slagen och ge dem olika poäng.

   Sen är frågan om boxarna vill detta eller om det är själva skadandet av en annan människa som lockar. En episod från en ungdomsturnering i Tae kwon do där slag mot huvudet var förbjudna visar på hur lama domare inom kampsport kan vara när det gäller att döma ut någon som är skicklig men bryter mot reglerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: