Hoppa till innehåll

Ledarskap

maj 18, 2013

UR NE:

ledarskap, det faktiska utövandet av ledningsuppgifter inom t.ex. en stat, en organisation, ett företag eller ett idrottslag.

20120118-081416.jpgDet nämns att ledarskap undersöks inom en hel uppsjö av områden filosofi, företagsekonomi, psykologi, sociologi och statsvetenskap. Forskning bedrivs med i huvudsak tre inriktningar

 1. fokus på ledarens personlighet
 2. fokus på beteende, på vad som ingår i ledarskap tex. planering, organisering, ordergivning, koordinering och kontroll
 3. ledarskapsstil, exempelvis uppgiftsorienterat eller personorienterat.

I den svenska debatten är det framför allt två områden som diskuteras.

 1. Styrning, dvs. planering, organisering, ordergivning, koordinering enligt ovan Exempel på olika styrning är regelstyrning, målstyrning och visionsstyrning
 2. Uppföljning dvs kontroll enligt ovan. Sen är vissa delar av detta allmänt uppskattade som formativ bedömning medan andra typ betyg mycket mer kontroversiella.

En av de intressantaste i debatten kring ledarskap är Michael Fullan som har varit med och nått fantastiskt fina resultat i Ontario i Kanada. Hans sex hemligheter för att lyckas med förändringar är:

 1. Love your employees
 2. Connect Peers with purpose
 3. Capacity building prevails
 4. Learning is the work
 5. Transparency rules
 6. Systems learn

Detta handlar inte om ”rocket science” utan har mycket av sunt förnuft i sig och Michael Fullan betonar att de byggt teorierna på vad som fungerar i praktiken. Tänk om svensk skola kunde få mer av den här typen av grundläggande värderingar kring  ledarskapet.

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. maj 18, 2013 7:29 e m

  Min erfarenhet av ledarskap har lärt mig att med frågor kommer man mycket längre än med order. En bra ledare vet att ställa rätt frågor och återkoppla väl.

  • maj 18, 2013 11:34 e m

   Min erfarenhet är att ledare kan vara oerhört olika personligheter och agera så olika men så länge de är bra ledare får de också in information från oss medarbetare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: