Skip to content

Sverige har extrem skolpolitik

april 2, 2013

I onsdags skrev flera ledamöter ledamöter vid Kungliga Vetenskapsakademien en debattartikel i Svenska Dagbladet, ”Sätt stopp för vinstuttag i skolan”.  Det mest spridda citatet är  följande:

Absurt att lärare ska göra sig förtjänta av bättre arbetsvillkor!Det svenska skolsystemet är i ett avseende närmast unikt och extremt i ett internationellt perspektiv. Med undantag av ett system som introducerades i Chile under general Pinochets styre, finns inget annat allmänt finansierat skolväsende som tillåter att skolor drivs av privatägda vinstdrivande bolag. En engelsk forskare betecknade under symposiet det svenska systemet som ”till höger om högern” och ur brittisk synvinkel så radikalt att det inte ens diskuterades under Margaret Thatchers tid som premiärminister.

Jag påminner i och för sig om att Sverige är extremt på ett annat sätt också. Det är så ovanligt med så lite reell valfrihet av kurser och ämnen som vi har i Sverige.

Extremt valfritt eller extremt begränsat Sverige har båda samtidigt men i båda fallen drar eleverna en rejäl nitlott.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. frekar09 permalink
  april 2, 2013 9:43 e m

  Kungliga Vetenskapsakademin har tyvärr gjort bort sig med sin jämförelse mellan dagens skolsystem och diktatorn Pinochet. Här saknas alla former av stöd. Och dessutom har det visat sig att friskolor faktiskt kan vara bra för elevernas lärande:

  http://www.ifau.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Fler-friskolor-forbattrar-elevers-resultat/

  • april 3, 2013 7:01 f m

   Jag anser att jämförelsen är sann och undrar hur någon kan göra bort sig med ett uttalande som är sant. Det kan bara ske i en tabukultur!

   Sen är jag medveten om att friskolor ofta är bra men jag ser att formerna för uppföljning är tveksamma och det finns också exempel på riktigt usla friskolor. Mot den bakgrunden tycker jag att det är riktigt obehagligt att vi ger oss in på totalt oprövad mark som andra skyr.

   • april 3, 2013 9:40 f m

    Jan,

    Jag tycker inte jämförelsen håller. Och det finns både dåliga kommunala och fristående skolor. Vi måste också betänka det faktum att ca 12 % går i friskolor. Resten i kommunal verksamhet. Att lägga över hela ansvaret på friskolorna som vissa debattörer har gjort i olika tidningar faller på sin egna orimlighet.

  • april 3, 2013 10:29 f m

   Jag anser att vi måste uppmärksamma systemfelen. Det finns inte något tillräckligt bra system för att följa upp att friskolor satsar på ett positivt sätt. Att det finns kommuner och huvudmän som missköter sig på det grövsta är något som behöver rättas till men egentligen innebär dåliga kommunala skolor bara ännu mer risker för att friskolor håller alldeles för låga klass. Vinstmaximering är förstås en naturlig del av att driva företag men om marknaden underfungerar kan detta göras utan att producera bra resultat på ett effektivt sätt. När så många kommunala skolor underfungerar så blir det alldeles för många elever som hoppar ur askan och i elden.

   Jag frågar dig om du har något belägg för att jämförelsen med Chile under Pinochet inte håller?
   mvh Jan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: