Skip to content

Inte en krona i självrisk

december 11, 2012

Tummen ner för okunskapenJag är en förespråkare av att entillen ska utvidgas så att alla elever får varsin dator. I framtiden ska de nog ha både dator och surfplatta. Det är inte vi lärare på skolorna som är motståndare till den utvecklingen men vi drabbas svårt av de direktiv som kommer uppifrån. Kommunen är mycket hårda med att skolbudgeten ska hållas och posten för datorer är beräknad efter att eleverna har sin dator länge och sköter om den mycket väl.

Då anser skolverket att det inte får tas ut en enda krona i självrisk när eleven förlorar sin dator.

Om det inte finns någon självrisk  för den som är slarvig så blir alla mycket slarvigare. Det är ju något som vi inser inom mängder av områden. En självrisk i samma storleksordning som kostnad för en karensdag i sjukförsäkringen låter väl inte orimligt. Alternativet att många elever får klara sig utan eller med uselt fungerande datorer låter inte lockande men alternativet att minska läratätheten, städningen eller något annat i en trång skolbudget låter rent katastrofalt.

Jag anser att Skolverket helt har missat de nödvändiga krav som ett modernt samhälle ställer på alla. Tänk om Skolverket!

Annonser
9 kommentarer leave one →
 1. Carl permalink
  december 11, 2012 8:23 f m

  Eftersom eleven inte kan välja vilken dator och skyddsutrustning de får tillgång till så finns det skäl till att hålla självrisken nere. Detta är kanske ur elevens synvinkel två av mycket få av mycket få nackdelar med ”en till en”, risken med stöldbegärlig och dåligt tekniskt hållbar dyr skolutrustning.

  • december 11, 2012 8:27 f m

   De har du i och för sig rätt i men det är inte låg utan nollad självrisk som jag är negativ till.

 2. december 11, 2012 8:29 f m

  Jan,

  Skolverket ägnar sig åt första klassens paragrafrytteri. I Skollagen står det att skolan skall vara helt avgiftsfri och det är det nog ingen som ifrågasätter. Men Skolverket har kommit att ta flera steg för långt i tolkningen av denna lagparagraf. Du får inte ens be en elev att ha med sig frukt till en fruktstund som man tolkar lagen för närvarande uppifrån. Detta kan inte vara vad lagstiftaren har avsett med avgiftsfri skola i skollagen.

 3. december 11, 2012 1:21 e m

  Inlägget är helt relevant i alla sina delar. Den kostnadsfria skolan ställs på sin spets när den inte mer bara ska hålla eleverna med papper och penna till en i det stora hela försumbar kostnad utan det tillkommer datorer a´några tusen kronor styck. Det måste hanteras men skolverkets lösning är vare sig rimlig, relevant eller ens med omsorg om eleven.

 4. december 11, 2012 4:41 e m

  Men…. om en elev (gymnasieskolan) blir av med eller förstör den lärobok vi lämnat ut, får eleven en räkning på kostnaden för boken. Visserligen bara 250 kr för mitt ämne men det har aldrig någon haft synpunkter på. Gudarna ska veta att skolinspektionen hade synpunkter på allting annat…
  Vad tycker du hade varit en lagom självrisk? Låt oss säga att datorn kostar 3000 kr för skolan i inköp.

  • december 11, 2012 9:30 e m

   Jag tycker att uppåt 1000 kr är en rimlig självrisk, det är också på den nivån som ett fristående försäkringsbolag skulle erbjuda acceptabelt låg premie. Den nivån ligger jämförbart med en karensdag i sjukförsäkringen en kostnad många av oss får ta.

   När du drar paralleller till boklån blir jag tyvärr inte övertygad om att Skolverket ska ta sitt förnuft till fånga, jag blir istället rädd för att vi inte ska kunna ta betalt för bortslarvade böcker heller.

 5. frekar09 permalink
  december 14, 2012 2:51 e m

  Lade in det här i Facebook gruppen IKT – möjligheter och risker precis:

  ”Den svenska regeringen har tillsammans med övriga EU, USA och ett antal andra länder meddelat att man inte kommer att underteckna något telekomavtal i FN. Därmed har mötet kollapsat och de försök till ett mindre öppet Internet som flertalet auktoritära stater ville ha har misslyckats. Bland annat kunde inte en enad västvärld acceptera de inskränkningar i mänskliga rättigheter som dessa auktoritära stater ville ha.

  http://regeringen.se/sb/d/13745/a/205960

  Positiva nyheter för oss som vill ha ett fritt och öppet Internet!

  Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: