Skip to content

Hinder har ingen positiv effekt

december 4, 2012

Absurt att lärare ska göra sig förtjänta av bättre arbetsvillkor!I inlägget Skola Björklund-style så dras paralleller mellan RUT och sydkoreas rika barns extrautbildning. Jag är förstås upprörd över att vi i vårt välfärdsland har sådana brister i vår skola att föräldrar söker komplement för sina barn men samtidigt är det helt fel fokus att förfasa sig över RUT. Det handlar om en reform som kan vara kostnadsneutral, då ökade skatteintäkter på arbetsinkomster bevisat kompenserar för reducerade intäkterna pga avdraget. De elever som kommer att använda RUT avdraget behöver garanterat denna extra undervisning och de kommer att bidra till att vi kan klara av att konkurrera med länder som Korea.

Att försöka hindra de med möjligheter att skaffa sig konkurrenskraftig utbildning är dömt att gmisslyckas och skadligt för samhället. RUT kommer att utsätta skolan för välbehövlig extra konkurrens. Den slutsats som ska dras är dock inte att vi löst något problem. Alla elever i vårt välfärdsland borde ha rätt till gratis utbildning som fyller deras behov. RUT-avdraget borde inte bli någon storsäljare eftersom vi måste satsa så mycket på skolan att den konkurrerar ut läxhjälpsföretagen.

PS

Jag har efter att jag skrev det här inlägget fått ta emot mycket information om att läxhjälps-RUT inte kommer att bli kostnadsneutral och regeringen vågar inte ens själva hävda det. Det finns klara tecken på att RUT per elevtimmme vida överstiger kostnaden i skolan. Detta ändrar min inställning ganska radikalt.

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. december 4, 2012 11:19 f m

  Jan,

  Jag är en varm anhängare av RUT och ROT i normala fall. Men i detta fallet har det kommit upp en del konsekvenser i debatten om detta som ändå får mig att känna tveksamhet inför detta med RUT-avdrag för att få hjälp med läxor. Sannolikt hänger denna oro samman med att jag det senaste halvåret brottats med frågan om hur jag ställer mig till frågan om vi ska ha läxor i skolan. Efter att ha lyssnat in debatten och tagit till mig av argumenten både för och emot läxor valde jag häromdagen att ta ställning. För min del blev det viktigaste att eleven har valfrihet och kan anpassa mängden läxor inom mina ämnen till sina behov samt att eleverna skulle få direkt feedback.

  Med det som huvudutgångspunkt valde jag att inta ställningstagandet att eleverna får ett antal självrättande övningar av olika karaktär som är möjliga att göra hur många gånger som helst och som är helt frivilliga för eleven. Med andra ord kan eleven efter behov välja hur mycket denne behöver i läxa för att kunna ta del av innehållet i momentet. Vissa elever kan innehållet redan och behöver därmed kanske inte göra övningarna alls, eller vill ta dem en gång för att få det bekräftat att denne kan momentet. Andra elever har det svårare med olika moment och kanske känner att de behöver ta övningarna både tre och fyra gånger kanske innan det sitter.

  • december 4, 2012 11:42 f m

   Jag väljer att ha en lite liknande strategi som du har för de flesta av mina läxor men jag har ett diametralt motsatt sätt att presentera dem. Eftersom de svagaste eleverna är de som har störst behov av att göra läxor, försöker jag få det att verka som att det är obligatoriskt att göra läxor för alla med förhoppning om att även de ska göra dem. Jag följer dessutom ofta upp hur bra läxorna gjorts av de som har svårast medan de duktigaste inte behöver detta. Min viktigaste strategi är dock att de ska märka att de tjänar på att komma och be om hjälp jämfört med att klara dem på egen hand.

 2. december 4, 2012 3:04 e m

  Jan,

  Det kom en intressant artikel idag på temat läxor. Frankrikes socialistregering planerar att avskaffa läxorna i den franska skolan helt. Återstår att se om det blir så då de måste få med sig det franska parlamentet på detta också. Men det är sannolikt att det går igenom för jag har för mig att vi har en vänstermajoritet i franska parlamentet.

  http://www.npr.org/2012/12/02/166193594/pencils-down-french-plan-would-end-homework

  • december 4, 2012 3:06 e m

   Hoppas man utvärderar detta noggrant om man genomför det. En sådan utvärdering skulle jag, nu när man ändå är på väg att genomföra detta, välkomna. Detta är dessutom en rätt stor förändring i den franska skolan och jag tycker att sådana här stora förändringar måste utvärderas och följas noggrant.

  • december 4, 2012 5:19 e m

   Vi ska inse att de som använder den så kallade läxhjälpen väldigt sällan arbetar med några läxor, det handlar om förberedelser för prov och hjälp för att förstå det som är svårt.

   Ifall en vänstermajoritet i Frankrike röstar jag till att läxorna ska bort så skjuter de verkligen sig själva i foten. Barn från studievana miljöer kommer snarast öka sina studier hemma efter en sådan lag och deras föräldrar kommer hjälpa dem att lägga upp lagom stora arbetspaket. De stora förlorarna kommer vara barn med sämre förutsättningar som kommer att upptäcka att de blivit så frånsprungna att de aldrig får en riktig chans.

   Tro inte heller att IT kommer ändra på detta. Det finns starka belägg för att barn från studieovana hem ligger långt efter även när det gäller användning av IT. Det är förskräckande hur lite IT förmågor en del barn uppvisar samtidigt som en majoritet av deras kamrater surfar in i en värld med internet en knapptryckning bort.

 3. december 5, 2012 9:54 f m

  Citerat ur propositionen:

  Att uttryckligen ange att hjälp med läxor och annat skolarbete omfattas av skattereduktionen innebär inte att skolhuvudmannens ansvar att tillhandahålla god undervisning och utbildning för alla elever minskar. De mål och riktlinjer som finns för skolan i bl.a. skollagen och läroplaner ska fortfarande uppfyllas. Alla elever ska ges den ledning och …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: