Skip to content

Varför är det så skambelagt att vara ”trög i huvudet”?

november 7, 2012

Att säga att någon är ”trög i huvudet” är nog det mest tabubelagda som finns och elever gör enorma ansträngningar för att inte någon ska viska något åt det hållet. Det är bättre med ADHD, bråk med allt och alla, elakheter osv. Jag tänkte analysera lite djupare för att kanske hitta några ledtrådar till att göra skolan bättre för dessa elever och tar en kille som exempel.

När läraren talar om det multikulturella samhället och demokratiska värderingar så förstår han ingenting men han är alltid vänlig och samarbetar med andra oavsett deras bakgrund. Stora delar av matematiken blir för alltid ett abstrakt töcken men han kan med felfrihet göra nödvändiga mätningar och beräkningar på den byggarbetsplats där han arbetar. Han hänger inte med i kamraternas diskussioner utan nöjer sig med att lyssna och lyssnar gör han med tålamod.

Det är en kille som behandlar alla med respekt, en kille som gör sitt bidrag till samhället och på sitt sätt bygger upp en stillsam klokhet. Det är en kille som lyckas med allt som är värt aktning och respekt. Varför ska det finnas någon skam i att han behöver göra det på ett långsammare vis?

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. november 7, 2012 1:09 e m

  Jan,

  Ett uttryck som ”trög i huvudet” kan anses vara kränkande för den som får höra detta och det kan definitivt såra den individ som får höra det. Om någon skulle använda det om en elev så kommer det att bli omedelbara reaktioner från min sida. Om en lärare använder sådana uttryck om elever som ”trög i huvudet” borde den läraren verkligen ta och fundera över sin elevsyn och hur denne förhåller sig till värdegrunden. Sen är jag en mycket stark motståndare till alla former av etiketter som vi sätter på våra elever. Hattie har i sin stora metastudie visat att det har stor effekt på elevernas lärande att vi inte etiketterar dem. Har för mig att siffran är 0,6 ca i Hatties metastudie, men är osäker på siffran.

  • november 7, 2012 1:21 e m

   Självklart är ingen lärare så dum att den kallar elever tröga i huvudet. Den läraren riskerar nog nästan jobbet! Jag vill mer lyfta det andra perspektivet och hävda att den som är lite långsam i tanken inte ska behöva skämmas över det. Kanske kan vi fundera över hur vi ska lyfta de elever som är rädda att klasskamrater ska säga att de är dumma.

   Vi kan ju inte hylla de långsamma även om Sven-Eric Liedman i boken Hets i viss utsträckning hävdar den ståndpunkten. Det moderna samhället behöver människor som är snabba i tanken och de behöver få höra att de är på rätt väg. Däremot kan vi nog vara uppmuntrande kring uthållighet, koncentration och lyssnande som ett sätt att styrka dessa elever. Viktigaste är nog dock att ständigt kämpa för att vänlighet och respekt för varandra är det viktigaste. Den som förstått detta har kommit långt mot den demokratiska värdegrunden utan att kunna formulera en enda mening om etik, moral, minoritetsskydd, samhällsorganisation, beslutsformer, diskriminering, informationsfrihet och konstitution.

 2. oscarsemb permalink
  november 7, 2012 2:34 e m

  Gillar perspektivet! Själv var jag ofta tyst när jag var yngre, och ibland även idag. Finns ju uttryck som säger typ: att de tysta ofta sitter på djupa och kloka tankar. Det ligger nog något i detta, som man lätt missar. Men hur komma dit?

  • november 7, 2012 5:39 e m

   Jag tycker det är en härlig känsla med de tysta som håller sig i bakgrunden och plötsligt kan de prestera så mycket. Det här inlägget är ändå inte riktat mot dem, det har fokus på den stora andelen som inte är late-bloomers utan går vidare till låglöneyrken och arbeten med låg status, de som inte någonsin ger sig på avancerade böcker och matematiska resonemang. De som ändå är värda aktning och respekt bara genom att göra enkla positiva saker.

   • oscarsemb permalink
    november 7, 2012 6:28 e m

    Ja, alltså…Att bra och invecklade insatser ska belönas är viktigt. Men att det skulle betyda att de som inte gör det är mindre värda känns påtagligt. Absolut.

   • november 7, 2012 9:12 e m

    När någon som presterar dåligt pga lättja, bristande uthållighet, aggressivitet eller något annat skäl, sen har mage att vara nedlåtande mot den som har positiva om än små resultat. Då kan jag bli riktigt avog!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: