Skip to content

Varför misslyckas en del elever?

oktober 8, 2012

Läraren Mats Gisselsson tar upp en viktig aspekt på elever med skolproblem i Sällan skolans fel när elever misslyckas och jag håller med om att samhället ofta kan försöka blunda för att det ofta är samhällsproblem som leder till de stora skolmisslyckanden och att för många av dem har skolan inga verktyg för att hjälpa dem. Ett problem har helt enkelt dumpats på skolan.

Jag kan dock inte låta bli att hitta lite invändningar kring att det absolut är så att Malmö också missköter sina skolor jämfört med Lund och de ska inte komma undan med att skylla på socioekonomiska faktorer. Det är absolut så att överbelastade lärare, skolor med för lite resurser osv. försöker att skylla på något när de inte klarar sitt uppdrag. Det finns oerhört många elever där det enda som behövs är en lärare som orkar ligga tätt och ständigt visa tilltro till att eleven vill göra något bra av resten av sitt liv.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. frekar09 permalink
  oktober 8, 2012 1:37 e m

  Jan,

  Det finns en studie med ca 8 000 elever som man följde från de lägre åldrarna och hela vägen upp till dess att de slutade gymnasieskolan som bland annat Persson (forskare inom Specialpedagogik) och några till står bakom och som gjordes under 1990-talet. Mot slutet var det ca 5 600 elever kvar så man måste ta hänsyn till bortfallet här som är relativt stort. Den studien visade på att ca 20 procent av de fall där eleven behövt särskilt stöd kunde förklaras med bakgrundsfaktorer (kön, social tillhörighet osv.).

  80 procent kunde inte då förklaras med bakgrundsfaktorer. Det är ett rätt intressant resultat och man har resonerat en del kring vad som faktiskt finns bakom de här 80 procenten som inte kan förklaras med bakgrundsfaktorer. Här har man kommit fram till att sådant som interaktionen mellan elever, men också mellan elever och lärare torde vara en del av att förklara vad som finns bakom dessa åttio procenten. Man har också sett att en elev som kan ha stora problem i ett klassrum behöver inte ha några som helst problem i ett annat klassrum med samma ämne. Hoppas det kommer någon form av uppföljning på denna studie som tittar på vad som faktiskt finns bakom de här 80 procenten som inte kan förklaras med bakgrundsfaktorer. /Fredrik

  • oktober 8, 2012 4:53 e m

   Det är dock visat att skolans roll bara är en bråkdel av de socioekonomiska faktorerna. Den där stora oförklarade mängden elever har någon typ av individuella problem där olika faktorer samverkar på sätt som vi inte förstår. Den undersökning du efterlyser kan troligen bli oerhört svår att genomföra.

   Det finns exempel på att elever bara har problem med vissa lärare, vissa grupper och vissa ämnen men min erfarenhet är att det helt klart handlar om en minoritet. Det är absolut klarlagt att det finns elever med så grav ADHD att det inte finns en chans att de klarar av att vistas i en grupp med mer än 10 elever.

   • oktober 11, 2012 12:44 e m

    Jan,

    Jag argumenterar för att det är klart visat att det är i skolmiljön som vi borde söka orsakerna till varför vissa elever misslyckas. Här känns det för min del som om vi intar två skilda perspektiv.

   • oktober 11, 2012 1:46 e m

    Ja, det är helt klart olika perspektiv, det är till och med klart olika faktabas. Jag menar att skolmiljön har en oerhört liten del i att förklara skillnader i prestation och aldrig kommer att kunna ändra på prestationsskillnader.

    Skolmiljön har en indirekt påverkan som är något större. Det är den som möjliggör för lärare att känna motivation och ha energi nog att ligga tillräckligt tätt för att hjälpa de som har störst behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: