Skip to content

Att strunta i okunnigheten

september 5, 2012

I inlägget Falsk humanism så läser jag följande kommentar:

Det är intressant att följa den pågånde diskussionen.
Vill i detta sammanhang gärna dela med mig av vad en lärarutbildare från Stockholms universitet (tror jag) berättade för mig i går på Skolans dag. Hon kom fram och var så bekymrad för alla undermåliga lärarstudenter som hon kände sig tvungen att godkänna.
“Men herregud, varför godkänner du dem som inte håller måttet?” frågade jag. “Jo”, sa hon, “det är en tydlig önskan från ledningen för lärarutbildningen, att vi ska ha en god genomströmning och att underkänna är väldigt besvärligt…”
Framförallt var hon bekymrad över att många studenter med utländsk bakgrund så uppenbart inte kan göra sig förstådda. Men även tydliga kunskapsbrister hos sk etniskt svenska studenter var ett stort problem. Jag är mållös, här bekräftas alla (som jag trodde) fördomar om lärarutbildningen i ett möte med en lärarutbildare

Det är fascinerande hur någon kan tycka att de är ”snälla” genom att släppa igenom någon som uppenbart inte har nödvändiga förkunskaper. Att släppa ut en okunnig lärare är som att låta kirurgen börja skära utan att veta att vad han gör, en okunnig lärare skador mångas livschanser.

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. coolaliaz permalink
  september 5, 2012 5:44 e m

  Om det är ledningens tydliga önskan att genomströmningen ska hållas hög även till priset av undermålig kvalitet på de genomsläppta, måste incitamenten ändras. Det faller på politikernas ansvar att utforma regelverket för högskolorna så att inte genomströmningen är en styrande parameter för medelstilldelning. Ser det ut så i dagsläget, den som vet?
  På det hela taget – hur är instruktionen till lärarutbildarna då det gäller beslut om avbrott i en lärarstuderandes studier pga. dennes olämplighet? Vilka mandat har lärarutbildaren i denna situation? Kan de endast rekommendera ett studieavbrott? Förekommer bestraffning av lärarutbildaren då avbrott rekommenderas/beslutas av denne?

  • september 5, 2012 8:14 e m

   Reglerna och systemen för pengar till högskoleutbildningar har många tveksamheter tyvärr. Det är inte bara lärarutbildningen som påverkas.

 2. september 6, 2012 4:09 e m

  Du har rätt Jan, man blir mörkrädd. Jag ifrågasätter också sådana som skyddar olämpliga kolllegor. En dålig lärare förstör människors liv. Medelmåttig får man vara i alla yrken, men lärare – och kirurger – får inte vara dåliga.

  • september 7, 2012 8:45 f m

   Har skrivit en del om det här hos Johan Kant med Zoran. Därför vill jag bara säga att jag aldrig fått eller hört att någon ledning gett oss sådana direktiv och reagerar mycket starkt på flera punkter i lärarutbildarens uttalande.

  • september 7, 2012 8:57 f m

   Jag har hört liknande saker som Zoran hört men framför allt har jag stött på lärarutbildare som är nonchalanta inför de förkunskaper eleverna behöver och den uppföljning av inlärt som är nödvändig. Med den inställningen blir förbättring av själva utbildningen bara en läpparnas bekännelse när det egentligen handlar om en sänkning av kraven.

 3. Kenth permalink
  september 7, 2012 6:44 f m

  De är inte snälla. De tjänar pengar på att skicka igenom studenter. Kanske de borde få mer pengar ju ”bättre” en student är och omvänt.

  • september 7, 2012 8:51 f m

   De kanske tror att de är ”snälla” mot studenten även om det är mycket tveksamt. Dåliga lärare får inte något bra yrkesliv. När det gäller lärarens framtida elever är det rent elakt. Ja, systemen borde vara utformad så att det lönade sig att uppnå kvalitet, dvs. elever som har lärt sig något. Tiden de pluggar är ju rätt ointressant, det är vilken kunskap de tillägnar sig som spelar roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: