Skip to content

Just in time skola

maj 7, 2012

Monika Ringborg startar ett intressant filosoferande kring Nutidens betygshets och lärarstress och jag filosoferar vidare kring en Just in time skola.

Med en avstamp i en inblick i socialsekreterares mfl:s situation så hävdar jag att ”just in time” får genomslag i alla branscher. Det här med att visa när och vad man uppnår saker verkar vara något som får genomslag inom alla yrken med allt från forskare till hemtjänst. IT-samhället är ett samhälle med mer av tidspress, deadlines etc. och lärare och elever måste hitta sätt att hantera denna verklighet.

Vi skapar en curlinggeneration som blir alldeles våldsamt omhändertagna skjutsade etc. så att de aldrig utsätts för minsta fara och det är helt klart så att olyckor bland barn har gått ner sedan jag var barn men samtidigt kan jag känna en oro för att vi hindrar våra barn att upptäcka det som är viktigt för dem. Det nya samhället är inte lättare, bara annorlunda än det vi växte upp i.

Våra politiker oavsett politisk färg pratar mycket om att möta alla elever, ge dem tid att utvecklas och sätt eleven i centrum men samtidigt så behandlar de lärare som att alla vore lika, de minskar tiden för reflektion och frihet och de prioriterar sporthallar och tjusiga byggnationer framför skolan. Skräckexemplet är utan tvekan Malmö som bröstar sig på mängder av sätt för att få vara regionhuvudstad, bygger Turning Torso osv. samtidigt som en skola i strykklass inte lyckas lösa de allvarliga problem som jag tycker borde prioriterats för länge sedan.

Lärarmyteriet ligger just in time för att möta viktiga frågeställningar kring skolan och läraryrket och inlägget där Betygshets och lärarstress var tidigt ute med att lyfta detta perspektiv denna gång.

 

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. maj 9, 2012 4:05 e m

  Jan.

  Jag tror också att detta är något som vi kommer att behöva möta i skolan. Om man sedan dessutom lägger till att våra elever tillhör en multi tasking och on demand generation så tror jag att man har en relativt god bild över vad vi behöver möta i IT-samhället i skolan. De är experter på att göra flera olika saker samtidigt och de kan dessutom få som de vill nu. Ett bra exempel på att vi har en ”On demand generation” i skolan är TV-Programmet Glee där barn sjunger ca tre låtar per episod. 10 sekunder efter programmet finns musiken att hämta på ITunes. De har på de tre säsonger som gått när jag hörde talas om detta blivit mer populära i amerikansk musik än The Beatles.

  Det är en stor men väldigt spännande utmaning att hitta sätt på vilka vi kan möta dessa elever i skolan. De använder många olika medier i olika kombinationer. Allt från böcker, filmer, musik, bilder, sociala medier, virtuella världar som Second Life, datorspel och så vidare. Det är bland annat mot den bakgrunden som jag, även om jag tillhör dem som är väldigt positivt inställd till användningen av modern teknik i skolan, varit försiktig med att komma med uttalande som att dagens läromedel bör ersättas med digitala läromedel eller att man helt ska ersätta papper och penna med digitala verktyg. Det är ju dessutom som så att en sådan tanke vore direkt kontraproduktiv när det kommer till modern teknik idag då vi numera har smarta pennor som ger kreativa möjligheter att kombinera papper och penna med den digitala världen.

  De digitala läromedlen kommer nog inte under en överskådlig tid åtminstone ersätta de läromedel i bokformat som vi har nu. Sen är det alltid väldigt svårt att veta vad som händer på längre sikt och den tekniska utvecklingen är så snabb för närvarande. En av de saker som jag tror kommer avgöra mycket hur vi här hemma, i resten av Europa och i USA kommer att se på digitala läromedel framöver här är vad som händer i Sydkorea där man nu till 2015 ska ersätta böckerna med digitala läromedel som en del av den digitalisering som den sydkoreanska regeringen är i full färd att genomföra.

  Fredrik

  • maj 9, 2012 4:24 e m

   Den våldsamma teknikutvecklingen bör skapa en viss försiktighet inför nytt då man inte kan byta till nytt varje gång. Investerar skolan i läsplattor så hoppas jag att de räknar med att dessa är gammalmodiga om två år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: