Skip to content

Vi lärare behöver ett mer professionellt språk!

maj 2, 2012

kommer SKL följa någon fyr innan svensk skola går på isbergetNu gör jag bara lite reklam för Gertie Hammarberg Tersmedens välskrivna inlägg: Vi lärare behöver ett mer professionellt språk och våra olikheter är värdefulla men om vi arbetar med vårt språk inte med målet konsensus utan för att se till att det ska vara svårare att tala förbi varandra i skoldebatten och att vårt språk betonar det ansvar vi redan tar så har vi förberett oss mot generella påhopp av Malin Siwe typ om att vi bara ska ta ett generellt större ansvar.

 

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Göran Tullberg permalink
  maj 2, 2012 12:20 e m

  Jan!

  Jag hoppas att professionellt språk inte innebär konstiga, luddiga ord och ständiga hänvisningar till gamla ikoner. Jag är en enkel gammal gubbe med stor erfarenhet, men ofta är det svårt att hänga med alla hänvisningar till Vrotsky och andra.

  Skriv enkelt! Skriv klart! Var bara lagom professionell!

  • maj 2, 2012 12:52 e m

   En del grundläggande resonemang klarar sig utan Vygotskij som är ganska svårtillgänglig. Gerties exempel handlar om användning av avgränsade varianter på ansvar dvs. inga konstigheter.

 2. maj 2, 2012 12:24 e m

  Jan.

  Jag tror det är bra att vi har olika definitioner av begrepp i skolan. Att vi har olika åsikter och uppfattningar befrämjar mångfalden i skolan. Men vi som individer måste våga vara öppna med vilka definitioner vi använder av olika begrepp. Det är först då som vi kan ta tillvara olikheterna mellan oss och se dem som en tillgång. Det är först då som vi kan få en riktigt bra och utvecklande diskussion om skolan i samhället. /Fredrik

  • maj 2, 2012 12:53 e m

   Ibland ska vi nog enas om samma definition av något grundläggande för att få flyt i diskussionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: