Skip to content

Apropos få sökande och många avhopp

mars 21, 2012

han dyker uppDet är förstås ett förbaskat massa sökande efter olika förklaringar till minskat antal sökande till lärarutbildningen och många avhopp. Jag kan i och för sig formulera det så här:

Ett yrke som hamnar bland de högsta när det gäller stress men lönemässigt kraftigt under alternativa yrken har inte så mycket attraktionskraft. Att arbetsgivaren inte har någon vettig uppföljning på hur bra lärare lyckas lära eleverna något kan ju förstås vara attraktivt för vissa slashasar men möjligheten att arbeta som obehörig utan kunskaper är ju en ännu mer lockande väg för dem.

Enklare är dock: Läraryrket har för dåliga arbetsvillkor och lön för att locka de som klarar av det.

Läs gärna Expressens ledare: Lärarkris ett framtidshot

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. mars 21, 2012 9:06 f m

  Jan.

  Jag såg en undersökning igår om detta på nätet. Ska se om jag kan hitta den igen. I så fall återkommer jag med källa senare. Men den visade på att två faktorer är helt avgörande för att man ska få fler att söka sig till läraryrket:

  1. Lönen. Detta var den som kom överst. Men den var inte så överlägsen som jag trodde den skulle vara faktiskt.

  2. Arbetsmiljön. En förbättrad arbetsmiljö var det som kom på andra plats i den här undersökningen.

  Undersökningen bekräftar egentligen det vi redan vet, nämligen att lön och arbetsmiljö är två helt avgörande faktorer för huruvida människor söker sig till ett yrke eller inte. Läraryrket är inget undantag från övriga yrken utan bekräftar egentligen bara den bild som flera andra undersökningar både kring läraryrket men också andra yrken visar.

  • mars 21, 2012 9:40 f m

   Nej, lönen är inte så viktig som många tror men vi behöver vara medvetna om att den samvarierar med andra saker tex. inflytande. En företrädare för ett låglöneyrke med låg status är ingen vars åsikter värderas så högt av vare sig media, arbetsgivare eller någon annan. Att känna att man gör skillnad är en oerhört viktig faktor för arbetsmotivationen.

   Autonomi har varit en viktig fördel för lärare gentemot andra yrken men när andra yrken har infört riktig målstyrning där chefen följer upp resultat istället för att bekymra sig om tiden på arbetsplatsen, arbetsformerna etc. har läraryrket gått motsatta vägen. Lärare av idag får allt svårare att disponera sin tid med så oerhört hög andel inrutad tid.

   Den tredje viktiga faktorn vid sidan av lönen handlar om syftet med arbetsuppgiften. Arbetsgivarens nonchalans inför kunskapsuppdraget innebär en oerhörd demotivation för de lärare som ser det som skolans syfte.

 2. Göran Tullberg permalink
  mars 21, 2012 9:21 f m

  Jan och Fredrik!

  Självklart är det så. Vad som bekymrar mig är (1) Hur kommer detta att fortsätta och mest av allt (2) Finns det några (politiker) som kan få skolan att fungera?

  Det första steget måste bli en omorganisation där SKL helt skilja från utbildningen, så att skolpengen till 100% går till utbildning och ingenting (INGENTING!!!) till kommunal byråkrati. Det andra steget att lärare i samma ämnen samverkar och leder utbildningen SJÄLVA!

  (1) BORT MED KOMMUNALPOLITIKERNA! DET GER MÅNGA TIOTALS MILJARDER TILL LÖNER. (2) LÅT KOMPETENTA LÄRARE LEDA UTBILDNINGEN.

  • mars 21, 2012 9:47 f m

   Ja för att verkligen lyckas med målstyrning krävs en kraftig reformering av skolans huvudman. Den gammaldags statliga regelstyrningen är inget vi önskar tillbaka men de förändringar som gjorts i arbetssätt och i den senaste skollagen öppnar upp för riktig målstyrning. Bara genom att fortsätta med renodling av arbetsuppgifterna för skolverket och skolinspektionen så kan man skapa en statlig huvudman som låter de enskilda skolorna utforma sin verksamhet på effektivaste sätt.

   Rent teoretiskt så skulle man istället kunna reformera kommunernas arbetssätt men i praktiken känns det som en oöverstiglig utmaning. Det är det Björklund försöker men jag tycker inte att resultaten är lysande direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: