Skip to content

Färre lärare är lösningen?!

mars 12, 2012

På bordet i personalrummet låg det senaste numret av Dagens Samhälle i flera exemplar och för lärare kunde mycket upplevas som positivt med mycket om skolan och mycket om att lärares löner borde höjas. Artikel med jämförelse med lönerna i Danmark osv.

Dagens Samhälle är en tidskrift utgiven av SKL och jag blev lite förvånad över hur kritiken av att det inte lönar sig att vara lärare går ihop med deras kampanj om att sluta svartmåla skolan.  Vid närmare läsning inser jag dock att deras strategi handlar om lärartätheten som de återkommer till i varje artikel. Det finns ju två sätt att minska lärartätheten.

 1. Gör klasserna större
 2. Minska tiden för förberedelstid och efterarbete

I tidigare inlägg har det nog framgått att jag inte tror på någondera av dessa lösningar. Jag tror att det kommer att spä på skolans onda cirkel då båda dessa alternativ kommer innebära att ännu fler lärare misslyckas med sitt uppdrag. Det är ännu mindre troligt att det går att spara sig till en bättre skola nu än det varit tidigare  då SKL försökt detta.

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. mars 12, 2012 10:34 f m

  Det finns flera komponenter i den intellektuella fälla som SKL har fallit i:
  1) De jämför svensk skola med skolsystem som länge har tillåtit nivågruppering. I amerikanska och brittiska skolor med en väl organiserad ”streaming” är det lättare att få stora klasser att fungera.
  2) De studerar svenska skolor med svaga och outbildade lärare. Tyvärr gör det inte så stor skillnad om en svag lärare har en stor klass eller en liten klass. Studieresultaten beror mer på eleverna.
  3) De bortser från att en skicklig lärare utför ett kvalificerat arbete. I stället talar de om att vuxna ska ”finnas” där. Tyvärr kan vilken vuxen som helst inte ersätta en kvalificerad lärare.
  4) De försöker hantera en vetenskaplig abstraktionsnivå som de inte klarar av. Den pedagogiska forskningen är svårt drabbad av en usel begreppsanalys och en ännu sämre statistisk analys. Problemet är att det inte går att jämföra ämnen som slöjd eller elektronik med ämnen som historia eller religionskunskap. Det går inte heller att bortse ifrån att elever är olika.

  • mars 12, 2012 11:49 f m

   I vilken mån SKL fallit i en intellektuell fälla eller hoppat ditt frivilligt kan debatteras. De har som jag påpekat tidigare, lyckats spara pengar på skolan. Även om de föredrar att peka på att pengarna till skolan följt inflationen under huvuddelen av tiden sedan de stora neddragningarna på 90-talet. Tänk om skolans andel av budgeten skulle få tillåtas att öka istället för att minska.

 2. Göran Tullberg permalink
  mars 13, 2012 1:59 e m

  Clas Örjan har rätt. Det som verkligen behövs är:

  (1) ”Bättre” lärare. (Garanterat bättre)

  (2) Bättre organisation (Organisation av lärande – inte av yttre styrning och kontroll)

  (3) Att skolbyråkratin krossas och de medel som frigöres förs över till lärare och elever.

  Det kommer inte att hända. Vem skulle våga stå upp och avkommunaliserar skolan?

  Hur får vi bättre lärare när deras lön och inflytande ständigt minskar. SKL kommmer ALDRIG att höja lärarlönerna med 15 000:- kr imånaden möjligen 10:- kr. De 15 000 har kommunpolitikerna nallat under 30 år. De kommer aldrig att lämna dem från sig.

  SKOLAN FALLER IHOP! DEN BLIR INTE BÄTTRE!

 3. Göran Tullberg permalink
  mars 15, 2012 4:23 e m

  Något som minskar antal elever i skolan är snabbare flyt genom skolan. Det finns massor av elever som lätt klarar de 12 åren på 9 eller 10 år och ännu fler som klarar de 12 på 11 år. Skolan kan reducera antalet elever med 10 eller 20% genom att effektivisera.

  GE ELEVER CHANSEN ATT GÅ FRAM I SIN TAKT. Då behövs färre lärare. Det är inget du själv kan göra. Organisationen i skolan måste ändras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: