Skip to content

Äras den som äras bör ;-)

mars 10, 2012

det dags för lite syrligheterNär man tar upp hur läraryrkets attraktionskraft urholkats och hur söktrycket till lärarutbildningen minskat som resultat av detta så kan en lärarutbildare hävda att man svartmålar utbildningen eller en rektor berätta om hur mycket han arbetar för att göra arbetet på hans skola roligt och spännande. Detta trots att man inte alls riktat någon kritik mot dem. SKL och kommunerna är ju oerhört stolta över hur mycket pengar de lyckats spara på lärarna och hur mycket mer omflyttningsbara dagens lärare blivit. Att läraryrkets status urholkats och att yrkets attraktionskraft urholkats är den andra sidan av samma mynt. Äras den som äras bör.

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. mars 11, 2012 12:51 e m

  Ja du Jan, det är många huvudmän som får slåss om den pokalen. 🙂

  • mars 12, 2012 6:04 f m

   När vi ska förutse deras agerande måste vi inse hur stolta de är det som de åstadkommit. Dessutom kommer de få rätt med tiden och lärarna blir så usla som de påstår att vi är. Hur länge får Sverige behålla bättre lärare än landet förtjänar?

 2. mars 11, 2012 1:00 e m

  Det är lite tråkigt att *alla* går i försvarsställning istället för att fokusera på lösningar. Sedan kommer det som ett brev på posten att det är lärarna som inte är flexibla och lösningsorienterade. …börjar bli både trött och rejält provocerad av det.
  Jag har själv rykt ihop med ett flertal rektorer när jag framfört åsikten att skolledningen inte fungerar, trots att jag samtidigt säger att jag tycker rektorerna gör ett beundransvärt jobb utifrån omständigheterna. Att det är organisationen i sig, prioritering av arbetsuppgifter, ansvarsfördelning osv som inte fungerar, att jag *saknar* min rektor i den dagliga verksamheten. Har svårt för att förstå att man som rektor känner sig kränkt av att en anställd vill jobba *mer* tillsammans med dem, att man saknar dem i verksamheten och vill att deras chefer ska ge dem mer utrymme för sin huvuduppgift:

  …och att huvuduppgiften ÄR att ”vara den pedagogiska ledaren i den dagliga verksamheten”. Ett himla fint jobb man borde vara stolt över att ha och försvara från byråkratiseringshysterin och överförmyndarmöten som tar tid och energi som behövs i just den dagliga verksamheten nere på skolan.

  • mars 12, 2012 6:08 f m

   Skolans huvudman har verkligen byggt in en negativ inställning mot alla lärare som kämpar för elevernas rätt tilll kunskap.

Trackbacks

 1. Debatten om skolan « Fredriks blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: