Skip to content

35 timmars gränsen, enda räddningen!

mars 1, 2012

Nu börjar domen i Sollentuna-fallet få genomslag och det är på många skolor det talas om mycket tuffare tjänstefördelning.

”Nu ska det inte finnas någon luft i systemet”

det dags för lite syrligheterJag har i inlägget Vi lärare behöver olika uppdrag diskuterat hur vi drivs över våra gränser och inte orkar med och hur detta samverkar med våra ideal och vårt val av metoder. Rent generellt så är ju budskapet uppifrån att vi inte behöver så mycket förberedelsetid, vi behöver inte så mycket tid för efterarbete och domen nu innebär att den enda strategin för att säga stopp handlar om att säga att vi inte orkar med det på vår arbetstid. Det är då viktigt att vi hänvisar till 35 timmars gränsen för det är bara det som arbetsgivaren har någon rättighet att disponera. När vi pressas nära gränsen i arbetsbörda måste vi se till att inte göra något påbudet på förtroendetid, det ska alltså inte rättas några nationella prov på förtroendetid, utan eleverna får vänta. Förtroendetiden får vi bara använda till det som vi är oense med arbetsgivaren att det behöver göras. Misstrivs vi med att komma dåligt förberedda till lektioner måste vi kunna komplettera med förberedelser på förtroendetid utöver det arbetsgivaren gått med på.

Det är nödvändigt med kamp för 35 timmars gränsen.

Annonser
11 kommentarer leave one →
 1. Göran Tullberg permalink
  mars 2, 2012 9:28 f m

  När jag jobbade på gymnasiet var det 21 timmar. På högskolan 18.

  Vad har hänt medan jag varit borta sedan 1995?

  • mars 2, 2012 11:05 f m

   Ja, det är väl en del i skolans kris! Lärarnas frihet har fullständigt gått upp i rök. Nu är det i och för sig så att många välskötta skolor fortsätter att ge lärare mycket frihet men hoten är starka!

 2. Göran Tullberg permalink
  mars 3, 2012 9:03 f m

  Att vi hade 18 timmars ”tvång” betydde inte att vi arbetade 18 timmar utan 40-50 timmar. Vi turades om att vara med på kvällarna till klockan 22 (tio på kvällen) när nattvakten körde ut oss. Många elever måste jobba sent med förberedelse eller uppföljning (t ex rapporter).

  Men mitt argument är.:

  LÄRAREN VET BÄST! LÅT HONOM (HENNE) SKÖTA SITT! SE TILL ATT POLITIKER, REKTORER, BYRÅKRATER OCH ANNAT LÖST FOLK SOM FÖRSVÅRAR LÄRARENS JOBB FÖRSVINNER! DE ÄE I VÄGEN!

  • mars 4, 2012 11:24 f m

   Härligt indignerat upprop, Göran. Skriver under på varenda ord.

  • mars 4, 2012 3:38 e m

   Ska man arbeta sent är det stort krångel med anmälan till vakt för annars går larmet. Jag var så inne i en labförberedelse att det var rena turen att jag stötte på vakten och blev utsläppt. Larmet går på tidigt men det är dessutom hemligt när.

 3. mars 3, 2012 3:45 e m

  Jan – har svarat på din undran på Kants blogg om huruvida kreativitet och kunskap står i motsats till varandra här: http://janlenander.wordpress.com/2012/02/24/vi-larare-behover-olika-uppdrag/ i ditt kommentators fält.

  • mars 3, 2012 3:59 e m

   Ett litet länktips: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article14466452.ab. Moderaterna kommer vid sitt Sverige möte presentera en program för skolan. Detta hålls om två veckor i Örebro. Där kommer en satsning som innebär att alla lärare i landet ska ha en egen surfplatta eller dator med. Citerar deras ansvarige för utbildningsfrågor: ”Nästan hälften av lärarna saknar en egen dator. Det är så bedrövligt att det inte är klokt”. Bra, nu hoppas vi att man också lägger konkreta förslag på detta!

   Fredrik

 4. mars 4, 2012 11:23 f m

  Jan, den känns så ovärdig den här diskussionen. Tänk om vi kunde komma till resultatkontroll istället för det här ovärdiga misstrogna petandet som bara försvårar våra möjligheter att göra ett bra jobb. De flesta lärare arbetar mycket. Några gör det inte. Men dem identifierar man lätt genom att kontrollera elevernas kunskaper, trivsel och delaktighet och genom att se om de drar sina strån till kollegiestacken.

  • mars 4, 2012 3:42 e m

   Absolut samma strävan men det är möjligt att vi måste inse att läraryrket är ett låglöneyrke som tillmäts ytterst lite respekt. Då måste man använda andra sätt att kämpa och skydda sig.

Trackbacks

 1. Examination och ämneskrav « Fredriks blogg
 2. Ovärdig « Jans Syrliga KaramelLer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: