Skip to content

38 timmar

februari 18, 2012

Med tanke på att läraryrket är ett stressigt låglöneyrke så tycker jag i diskussionen borde ta sin utgångspunkt i 38 timmar/vecka som liknande yrken. Varför arbetsgivaren är så missnöjda med att kontrollera 35 timmar är en gåta.

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. februari 18, 2012 1:39 e m

  Utveckla. Jag hänger inte riktigt med.

 2. februari 18, 2012 4:48 e m

  Hänger inte med heller. Vad är det du menar? Kan du utveckla?

 3. februari 18, 2012 6:36 e m

  Läraryrket är så pressat numera och det finns så mycket med föräldrarkontakter rättningar etc. som ska göras på obekväm arbetstid så att lärare borde jämföra sin arbetstid med exempelvis undersköterskor på schema. Veckorarbetstiden vi ska jämföra oss med är alltså 38 timmar inte som i yrken med 40 timmars vecka.

  Arbetsgivaren kan idag styra och kontrollera 35 timmar, jag ifrågasätter vitsen med att de kan kontrollera ytterligare 3 timmar. Att lärare orkar och klarar 45 timmar i dagsläget hänger enbart ihop med den autonomi som yrket har, i annat fall hade det varit helt omöjligt att genomföra för vanliga yrkesarbetare. Skulle vi lärare suttit på pass hela tiden för att möta elever och rektors önskemål av alla de slag så hade arbetstiden maximalt kunnat vara 38 timmar. Läs Bodil Jönsson’s bok Tio tankar om tid.

  Lärare är ett låglöneyrke och det måste få effekter i form av ett större hänsynstagande till medarbetarens maximala förmåga. I ett höglöneyrke kan man begära att de som rekryteras har en arbetskapacitet långt över medelsvensson. De andra kan sorteras bort och inte anses vara värda den lönen men i ett låglöneyrke så måste man inse att de som väljer yrket inte har så många alternativ utan bortsortering innebär arbetslöshet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: