Skip to content

Barn till rika föräldrar vann på att betygen togs bort!

februari 17, 2012

I dagens arena finns en artikel Betyg i sexan ger sämre resultat i sjuan. Den här typen av undersökningar är svåra att få tillräcklig tillförlitlighet på men jag fastnar på det som verkar ha störst signifikans i forskningsresultatet:

Mest negativa är resultaten för elever från en hög socioekonomisk bakgrund.

Barn till rika föräldrar förlorade på att ha tidiga betyg medan exempelvis högpresterande barn med kärvare socioekonomisk bakgrund vann på tidiga betyg.

Annonser
One Comment leave one →
 1. februari 18, 2012 12:58 e m

  Jan.

  Det är ett intressant resultat om betygen. Vi borde satsa på mer forskning överlag både i och utanför Sverige om bedömning och betygssättning. Det är allt för få som forskar inom detta område enkelt uttryckt och allt för många frågor som borde redas ut och forskas kring. Kollade häromdagen lite på vad som kommer hända med betygen efter nästa val om vi skulle få en Röd-Grön regering (läget är så jämnt i opinionen nu att det ser ut att bli ett väldigt spännande val 2014 – de röd-gröna partierna var till och med större än alliansen förra mätningen då Centern inte nådde riksdagsspärren). Så här ser det ut på den Röd-Gröna sidan:

  Socialdemokraterna. Vill ha betyg från årskurs 6 men avskaffa de betygsliknande omdöme som har införts från årskurs 1. Vi ska dock inte lita alltför mycket på detta då vi får nya besked från det partiet beroende på vilken fot de råkar stå på för dagen.

  Vänsterpartiet. Vill avskaffa betygen helt och hållet. Verkar vilja ha någon form av skriftliga omdömen som dock inte är betygsliknande.

  Miljöpartiet. Vill ta bort dagens betygssystem och ersätta det med skriftliga omdömen som inte ska vara betygsliknande i hela grundskolan.

  Det känns som om att betygen kan bli ett stort problem för en Röd-Grön regering. Det som kommer bli ett stort problem för regeringen nu när Socialdemokraterna inte har samma interna strider är den parlamentariska situationen. Inom skolans område har vi varit relativt förskonade från detta problem efter valet. Men den första verkliga striden inom skolpolitik nu kommer bli den om överklagande av betyg där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är överens om att överklagande av betyg ska införas. Utbildningsministern har sagt nej. Det vore intressant att veta hur oppositionen tänker agera då. Min känsla är att ett tillkännagivande från riksdagen om detta inte kommer leda till att regeringen faktiskt agerar i frågan. Då måste utbildningsministern ta flera steg tillbaka från sin ståndpunkt som var glasklar i detta fallet. Med andra ord kommer frågan att återgå till riksdagen.

  Är oppositionen med Sverigedemokraterna inräknat beredd att driva igenom konkret och skarp lagstiftning i riksdagen alternativt rikta ett misstroende votum mot utbildningsministern i det här fallet mot bakgrund av att han inte vidtagit de åtgärder som riksdagen fattat beslut om? Oppositionen har genom de olika utskottsinitiativ som tagits där man fällt regeringens förslag inte bara tagit hem ett antal segrar i riksdagen utan man har också lyckats försätta sig själva i ett nästintill politiskt omöjligt läge. Hur tror till exempel Åkesson att hans väljare skulle ta det om han bidrog till att fälla en borgerlig regering?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: