Skip to content

Pseudokonflikt skapad av media?

februari 6, 2012

Det har ju visat sig att Björklund är förespråkare av IT i undervisningen trots de braskande rubrikerna om motsatsen. Jag har tillsammans med många andra också varit utlämnad till medias rapportering när det gäller vad Maria Stockhaus säger och inser via ett antal kommentarer att hon kanske inte alls strävar efter att få bort böckerna, papper och penna. Hon har i och för sig använt ganska färgrikt språk för att argumentera för att surfplattor ska prioriteras framför böcker men det finns kanske inte fog för att beskriva henne som bokmotståndare.

Ifall Sollentuna vill stimulera användningen av surfplattor och minska traditionella metoder kan det vara ett acceptabelt initiativ från skolans huvudman om de enskilda skolorna och lärarna fortfarande får frihet att välja sin blandning av metoder. Budgetvapnet ska användas mycket försiktigt för då får vi ett utprovande av något nytt som undersöker många varianter och möter många elevers behov.

Läs gärna Maria Stockhaus blogg och exempelvis Papper och penna eller dator och läsplatta det är frågan!

Annonser
9 kommentarer leave one →
 1. februari 6, 2012 10:34 f m

  Läs gärna hennes blogg så får man reda på vad hon faktiskt sagt i ärendet.

 2. februari 6, 2012 11:06 f m

  Jag har undersökt metoden skriva sig till läsning och funnit följande:

  1. Metoden är inte det minsta ny utan diskussionen om i vilken ända vi ska börja undervisningen om läsning/skrivning har pågått åtminstone i 40 år.

  2. Frågar man svensklärare så har de flesta kommit fram till att en tonvikt med att börja med läsning är att föredra även om nästan alla väljer olika blandformer.

 3. Göran Tullberg permalink
  februari 6, 2012 1:28 e m

  Maria skriver:

  ”När det gäller vilka pedagogiska metoder som används både med och utan dator så är det beslut som vi helt och hållet överlämnar till skolor och lärare att besluta om själva.” (Slut citat)

  Den tekniska utvecklingen går snabbt, När jag var inne på biblioteket idag, så var det fortfarande fullt av folk som lånade böcker och satt och läste. En del hade block och penna och antecknade. Men om tio-tjugo år är det inte helt säkert att det finns bibliotek. Om framtiden vet vi intet.

  MEN PEDAGOGIK SKALL STYRAS AV PEDAGOGER.

  • februari 6, 2012 3:22 e m

   Ja, det Maria säger låter inte så farligt, åtminstone inte längre, men vi vet ju av bitter erfarenhet hur vårdslöst huvudmannen och SKL går in och styr just pedagogiken. Plötsligt finns det inte budget för de läromedel som lärare är vana vid att använda och någon högt upp har bestämt till vilken undervisningsmetod de ska ges pengar.

   ”Skriva sig till läsning” är inte något nytt och diskussionen om läsa eller skriva ska komma först har pågått upp emot ett halvsekel. Det vi har nu är en blandning med övervikt mot läsa först och det känns mycket konstigt om exempelvis inköp av programvaror till iPad skulle stödja det som används minst. Jag litar inte på att kommunerna håller fingrarna borta och Sollentunas lågstadielärare bör nog bereda sig på en utmaning.

   Om 20 år är nog boken i ett helt annat format, men det är faktiskt troligtvis också iPad:en om den finns.

   Tekniska förändringar kommer senare än vi tror och på sätt som vi inte förutsett

   .

   • februari 6, 2012 8:59 e m

    Men Jan är det inte dags att inse att huvudmannen inte kan styra pedagogiken. Om de försöker är det ett brott mot Skollagen (2010:800). Deras mandat slutar vid skolgrinden när det gäller undervisningen.

 4. februari 6, 2012 10:20 e m

  Plura.

  Jag tror du har rätt. Men kan du hänvisa till vilken paragraf eller förarbete till skollagen som anger detta? Vore bra att veta exakt vad man har för stöd i lagen för att mota ut kommunen om de försöker lägga sig i hur vår undervisning ska bedrivas!

  • februari 7, 2012 6:20 f m

   Kommer inte riktigt ihåg alla paragrafer. Kolla kaptel 2. Här har du några: 4 kap 3 §, 2 kap 9,10 §§ (förskoleschefens och rektors makt över inre org). Sedan har du definitionen där lagen skiljer på undervisning och utbildning. Säker fler ställen. Men det var de jag i hast kom på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: