Skip to content

En statistikanalys om arbetsvillkor

januari 31, 2012

En aktuell händelse fick mig att göra en liten statistisk analys. Det exempel jag valde var en normalstor skola (>50 lärare) varav  1/7 del svensklärare.  Skolan får 30% av sina svensklärare som blir sjukskrivna utbrända. Skulle man använda bedömningar av avvikelser från det normala, ingen utbränd, för flöden så skulle det här innebär en signifikant varningsignal om att det uppstått ett problem. Antalet sjukskrivna lärare är dock inte tillräckligt många för att det ska gå att dra slutsatser kring att det är signifikant fler svensklärare än andra lärare som kommer att bli sjukskrivna framgent.

Slutsatsen är att åtgärder borde sättas in men att det inte ska handla om en omflyttning av arbetsbelastningen till någon annan grupp lärare.

Bara ännu ett exempel på att kommunens styrmetod är fel, budget i balans överrider alla andra mål kommer återigen innebära att ingen gör något åt allvarliga problem. Kommunen föredrar att spela Svarte Petter om dem istället.

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. januari 31, 2012 4:50 e m

  Jan.

  Det här med att kommunerna hela tiden ska ha en balans i sin budget är ett krav som man håller på att titta på utformningen av. Så här står det i Kommunallagen 8 kap 5 §:

  5 a § Om kostnaderna för ett visst räkenskapsår överstiger intäkterna, skall det negativa resultatet regleras och det redovisade egna kapitalet enligt balansräkningen återställas under de närmast följande tre åren. Fullmäktige skall anta en åtgärdsplan för hur återställandet skall ske. Beslut om reglering skall fattas senast i budgeten det tredje året efter det år då det negativa resultatet uppkom. Lag (2004:775).

  Kommunerna har alltså inget annat alternativ än att över en treårsperiod se till att balans råder i budgeten. Så för att kommunerna ska kunna göra något annat så måste lagen ändras.

  • januari 31, 2012 5:04 e m

   Det är fortfarande helt tillåtet att budgetera för reserver så att det går att lösa problem som uppstår. Fördyringar i stora byggprojekt brukar de fixa för i annat fall lägger byggjobbarna ner arbetet. Det är bara när de egentligen inte har några drivkrafter att fixa problemen, som när det handlar om kunskaper till icke röstberättigade, det är bara då det inte finns några pengar tillgängliga.

 2. januari 31, 2012 9:36 e m

  Det var 2010 95% av kommunerna som gjorde positiva resultat. Jag beklagar om ni bor i ngn av de övriga 5 %. De andra, som alltså gick plus, hade nästan alla minus på ngn förvaltning(gärna bildningsförvaltningarna), trots att de bevisligen har råd. Då brukar kommunerna lite fult sådär, låta förvaltningarna leka kommunbudget och tvingas betala tillbaka deras negativa resultat i nästa budget. Fast kommunen gjorde positivt resultat(finurligt va?)

  Hur kommer det sig?

  Jo, kommunerna organiserar sig så att varje förvaltning och under avdelning är en egen liten resultatenhet, vilkas budget(antagen kostnad för nästa år) är tilltagen i minsta laget. Utöver det läggs gärna sparkrav och insinuationer att just deras verksamhet är den dyraste i kommunen. Tillsammans gör det att varje chef på varje liten enhet slimmar sin organisation maximalt. helt på kvalitetens, arbetstagarnas och i förekommande fall elevernas bekostnad.
  Detta pågår så massivt så att under hösten ”tror” många kommuner att de kommer att göra ett negativt resultat innevarande år, vilket höjer ”sparivern” i kommunen. Det är först i januari-ferbuari nästa år det går upp för dem att det nog gick ganska bra och kommunen gjorde ett ordentligt resultat.

  Denna organisationsmodell kallas NPM och på den fria marknaden neoliberalism. Den gör att SKL redovisar mellan 10-15 mdkr vinst varje år på kommunsidan(landstingen undantaget).

  • januari 31, 2012 9:43 e m

   Jag kanske inte formulerar mig lika cyniskt men håller med i stort sett allt i din beskrivning. Sen vet jag inte om SKL och kommunerna kallar det här NPM, den här typen av kommunal styrning har dykt upp som del av många ideologier och haft många olika namn.

 3. Göran Tullberg permalink
  februari 1, 2012 9:08 f m

  L Radicals har säkert helt rätt. Skolan måste avkommunaliseras snarast. Ev. förstatligas eller göras till kooperativ. Nu sugs skolan ut. Pengarna går till kommunpolitiker och byråkrater.

  KOMMUNEN SKALL HINDRAS FRÅN ATT SUGA UT SKOLAN!

  INTE EN KRONA AV SKOLANS PENGAR SKALL GÅ I PAMPARNAS FICKOR!

  Skolorna måste ledas av folk som kan skola och pedagogik och som är närvarande och kan följa arbetet.

  • februari 1, 2012 9:34 f m

   Jag tror inte att det blir bättre med staten som huvudman. Det har vi testat och i slutet av det statliga huvudmannaskapet hade staten exakt samma problem som kommunerna har nu med att styra skolan. Det är bättre i så fall, för att vara lite radikal, att avskaffa konceptet med huvudmannaskap helt och hållet. Vi behöver fundera på hur skolan ska bli en del av den globala värld vi lever i där vi med enkelt teknisk utrustning kan koppla samman oss med människor på andra sidan Jordklotet. Frågan är om inte huvudmannaskapet helt och hållet håller på att bli ett förlegat koncept.

   • februari 1, 2012 9:43 f m

    Det är en intressant idé, det kanske finns bättre idéer än att skolan ska ha en huvudman. Det funkar i vilket fall uselt nu. En huvudman som går in och petar i saker den inte har kompetensen för men inte åtgärder problem den har ansvar för. Vi behöver något bättre och det är inte så lätt som att bara byta statligt mot kommunalt.

    När jag kritiserar den kommunala styrning betyder det inte att jag lyfter den statliga till skyarna. Jag demonstrerar istället hur många olika saker som måste rättas till. Världen är inte binär.

 4. februari 1, 2012 1:56 e m

  Jag påminner återigen om hur svag kommunernas styrning och ledning är och Skolvärldens artikel om att Regeringen måste ta signalerna på allvar. Framför allt följande citat ”resursfördelning sker schablonmässigt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: