Skip to content

Jag är så trött

december 7, 2011

dystert väderProv rättning, planering, provvakt. Vikariestopp och frustrerade elever. Besparingar och vaktmästarsysslor för oss lärare som lök på laxen. 50 kr / person till avslutningsaktivitet för oss lärare så att jag känner mig rikligen belönad. 😉

De här avslutningsveckorna där alla arbetar 50 timmar/vecka eller mer och ingen har några reserver känns extra tunga i år.

PS. Utvecklingsamtal, utvecklingsamtal trevligt men inte vilsamt.

Annonser
21 kommentarer leave one →
 1. december 7, 2011 4:18 e m

  Betänk då ledigheten kring jul och nyår som är längre än för de flesta.

  • december 7, 2011 6:45 e m

   Ja, det finns yrken som har det värre men det är inte mycket skäl till att pressen ska bli så hög på lärare. Effekterna blir inte så positiva.

 2. december 7, 2011 9:27 e m

  ….. but some black holes are stronger.

 3. december 7, 2011 9:49 e m

  Betänk då Bertil Törestad att det tar ca 1,5 vecka av denna ”ledighet” att gå ner i varv efter en otroligt intensiv arbetsperiod. Det verkar som om det var längesedan du hade kontakt med skolan!

  • december 8, 2011 5:55 f m

   Ja perioderna av återhämtning behövs när yrket blir så intensivt och innebär genomsnitt 45 timmars veckor under terminerna.

  • december 8, 2011 2:32 e m

   Nej, inte alls längesedan. Men tillräckligt erfaren för att inse att andra med vanliga jobb då har kortare återhämtning. Det verkar som om du aldrig har lämnat skolan.

   • december 8, 2011 3:16 e m

    Ja, läraryrket har sina intensiva 45 timmar i veckan vilket innebär att jag bedömer att återhämtningsperioden är längre än för många yrken. Jag har provat ett antal andra yrken och jämfört med ännu fler.

 4. december 7, 2011 9:53 e m

  Det är inte bra att det blir så, Jan. Det är farligt att vara slutkörd i ett yrke där man måste kunna hantera både konflikter och andra svåra situationer dagligdags.

  Jag tycker att det är tråkigt att du intar en sådan attityd Bertil. Jag har tänkt på en sak här med vuxenvärldens lärarförakt.. Jag möter det aldrig bland mina elever.
  Tvärtom tycker jag att elever ger sina lärare mycket respekt och uppskattning överlag. Och någon elev som tycker att lärarna gott kunde jobba mera har man nog svårt att skaka fram numera.

  • december 8, 2011 5:59 f m

   Vi har målet att eleverna ska tycka att lärandet är roligt. Jag undrar vilka lärare som lyckas bäst med det. De som piskas av mängder av administrativa sysslor till trötthetens gräns eller de som upplever sitt yrke som roligt och viktigt.

 5. december 8, 2011 8:47 f m

  Jag börjar också bli trött!

  Vad gäller Bertils kommentar om den långa ledigheten har vi på universitetet uppehåll, vilket innebär att under mellandagarna bedömer en del tentor, en del examensarbeten, samt inläsning av kurslitteratur och planering av kurser som startar. Vi jobbar fram till dagen före julafton.

  För övrigt behöver jag tre veckor av min semester på mig för att varva ner. När man efter två veckor fortfarande går in och kollar mailen, ja då har man ännu inte fått in semesterkänslan.

  Jag klagar egentligen inte, för jag vill inte gå tillbaka till ett jobb som jag lämnar när jag slutar för dagen. Men jag vill att det rätta förhållandet för lärarna skall komma fram. Det här är samma diskussion som när man trodde att bankanställda gick hem klockan tre.

  Inom skolan är den som man uppfattar långa ledigheten inarbetad tid.

  • december 8, 2011 12:02 e m

   Igår var jag djupt nerkyld av en krånglande bil, idag känner jag mig bättre, men jag håller ändå med om att man även kan bli ganska trött på evighetsdiskussionen om att lärare arbetar för lite samtidigt som sanningen är att vår yrkeskår drabbas av utbrändhet i extra stor utsträckning.

  • december 8, 2011 2:33 e m

   Somaren är en ovanligt jobbig inarbetad tid!

   • december 8, 2011 6:44 e m

    Jag har sju veckors semester! Två extra på grund av min ålder och tjänsteavtal. Två veckor brukar gå bort på grund av visst efterarbete och nedvarvning som jag skrev om tidigare.

    Jag jobbar på alla lov – har ofta undervisning då.

    Jag klagar inte – tillrättalägger!

 6. Göran Tullberg permalink
  december 8, 2011 2:38 e m

  Jan! Du har säkert rätt. Lärarnas situation har försämrats. Byråkrati och nya krav tröttar. Själv hade jag inte den press på mig som du har fått nu.

  Helena har rätt i att eleverna håller på sina lärare. Deras samarbete är skönt att ha. Du vet min inställning: Slapp ni lärare alla okunniga politiker, rektorer och övriga byråkrater, så skulle lärarens jobb bli oändligt trivsamt och effektivt. De måste bort! Lärarna måste ta över och skapa den trivsel och den effektivitet som byråkratin fördärvat.

  Hoppas att du hinner vila ut och få en god och vilsan jul.

  • december 8, 2011 3:26 e m

   Jag planerar ett riktig avbrott i samband med jul och en resa till Japan för att besöka min livspartners dotter och fira nyår i Tokyo. Det är inte synd om oss lärare men det är synd om ett land som inte förstår att uppskatta sin lärarkår. Det är synd om ett land som låter okunniga maktmänniskor stövla omkring i sin skola.

 7. Göran Tullberg permalink
  december 8, 2011 3:42 e m

  Det där med Tokyo låter skönt, men det lär vara dyrt att bo i Tokyo.

  Jag tycker det är synd om elever, föräldrar och landet att de har fått en så dålig skola som störtfaller i internationell jämförelse. Men visst är det synd om lärarna som tvingas jobba i en så misskött skola som vår. Jag ryser när jag tänker på vad jag råkat ut för om jag inte pensionerats innan det stora raset startade.

  Men samtidigt undrar jag om inte lärarna kunde kritisera SKL och rikspolitiker mera och hårdare.

  • december 8, 2011 4:13 e m

   Hotell i Tokyo var billigare än hotell i Sverige. Det är tråkigt att vara mitt i misskötseln av svensk skola men jag tycker fortfarande inte synd om mig själv. Jag hade för höga ambitioner tidigare men nu unnar jag mig att vara sjuk och jobbar inte mer än 45 tim i genomsnitt. När jag tömmer papperskorgar får en elev vänta. Jag har ju dessutom slagit i lönetaket och kommer aldrig mer få annat än usla lönepåslag.

 8. december 8, 2011 3:59 e m

  När kommunförbundet (SKL) tog kommandot över skolan var det ett välregisserat maktövertagande där maktspråket var intrimmat och lärargrupper spelades ut mot varandra. Det var munkavlarna på! Det är naturligt att lärare fortfarande är återhållsamma i kritik.

 9. Janne permalink
  december 11, 2011 1:27 e m

  50 kronor!? Själv fick jag ett år en (1) biobiljett av min chef. Vilken jubelidiot! Vem i hela friden går på bio ensam? Ett annat år fick vi en inslagen trycksak från… Skolverket. Tänk er att skolledningen hade suttit och slagit in ”Att döma eller bedöma” i glittrigt julpapper!

  I stället hade skolledningen kunnat sponsrat och ivrat för ett närmare samarbete mellan hemkunskapsläraren och kemiläraren. Tänk vilket avslut det kunde ha blivit med lite socker, jäst och aktivt kol!

  Det är sorgligt att läsa om hur lärare blir behandlade av sina arbetsgivare. Lämnade läraryrket för snart två år sedan och sen dess har jag blivit bjuden på en spanienresa, ålandskryssning, restaurangbesök och slottsvistelse. Allt har varit inkluderat. Dessutom har jag fått biobiljetter (flera) så att jag kunnat bjuda min familj på bio.

  • december 11, 2011 6:30 e m

   I retoriken från vår arbetsgivare ingår alltid att vi ska känna dåligt samvete för att vi har det så bra. Jag tänker inte gnälla om att jag har de dåligt men det är helt naturligt för lärare att söka sig till arbetsgivare som behandlar dem bättre. Det är också det som händer med minskat söktryck på lärarutbildningen etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: