Skip to content

Mer om munkavlar på lärare

december 2, 2011

Gårdagens #skolchatt tog upp lärares deltagande i skoldebatten och det diskuterades allt från arbetsbelastning till gammalmedia. Det perspektiv som kändes viktigast för mig var munkavlarna på lärare och jag drev tesen att fast det finns otaliga berättelser om lärare som blivit illa behandlade för att de tyckt fel så är det nog något som sker i allt mindre utsträckning. Rektor Mikael Parknäs kastade sig då in i debatten och sa:

Ja, sådana ”skrönor” älskar en del lärare att föra vidare – det undergräver synen på lärares professionalitet. #skolchatt

efter mitt svar:

@mikael_parknas att kalla lärares berättelser skrönor är ett sedan länge välanvänt maktmedel. VI SYNAR! vad vill du påstå? #skolchatt

så är det dags för personangrepp även om det är svårt att förstå vad han syftar på:

@janlenander Jag vet att du älskar att sprida detta och lägger allt elände på arbetsgivare i allmänhet och rektorer i synnerhet. #skolchatt

I Varumärke, rektor Mikael Parknäs funderar jag kring vad den här arbetsgivarrepresentanten driver för frågor och om han symboliserar en inställning som är bredare spridd. Nu blev det väldigt tydligt att det fortfarande finns skolledningar som gärna sätter munkavle på lärare med tal om ”människosyn”, ”kunskapssyn” och ”den typen av lärare vill jag inte ha på min skola”.

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. december 2, 2011 2:59 e m

  Jan.

  Jag blir inte ens förvånad längre över sådana uttalanden från rektorer. Här nere i Helsingborg var det en lärare på den kommunala Skolstaden (de stora kommunala skolorna på gymnasienivå i kommunen) som uttryckte sig kritiskt i en insändare till Helsingborgs Dagblad och blev då utsatt för repressalier.

  Beslutet anmäldes till JK som uttryckte allvarlig kritik mot kommunen som i sitt yttrande till JK försökte argumentera för att den rektorn som utsatte den anställde läraren för repressalier inte omfattades av Tryckfrihetsförordningens repressalieförbud eftersom denne läraren inte stod under denne rektor. JK skrev i sitt beslut: ”Han har inte fullt ut förstått vidden av meddelarfriheten och de anställdas yttrandefrihet”

  http://mobil.hd.se/helsingborg/2011/04/28/jk-kritiserar-rektor-pa-skolstaden/

  Yttrande- och tryckfriheten är en förutsättning för vårt arbete. Dessa rättigheter är grundläggande för vår demokrati, vår demokratiska skola och för att vi alls ska kunna bedriva undervisning värd namnet. Utan dessa rättigheter blir undervisningen inte någon form av undervisning utan ren och skär propaganda från makten!

  • december 2, 2011 6:55 e m

   Det här är en skrämmande och viktig fråga och ditt exempel oerhört belysande. Sen hävdar jag återigen att jag tror det här är ett område som blivit bättre än det har varit. Mun

 2. Göran Tullberg permalink
  december 3, 2011 8:26 f m

  De stora skoldebatterna i TV och raio har inget deltagande av lärare. Så svaret på varför lärare inte hörs är att de inte tillåts vara med. De som styr debattprogramen i massmedia är väl antingen journalister eller politiker.

  Journalister vill ha kända namn och tar med helt okunnigt folk som kända politiker eller mediafolk, medan politiker är sig själv nock. De har makt, de styr och vill inte ha kritik.

  Jag förvånar mig varje gång hur otroligt litet politiker och journalister vet om skolan, De vet ingenting, förstår ingenting och kan ingenting åstadkomma vilket skolans exempellösa förfall visar. Varför släppa fram alla dessa politiker som ständigt gör bort sig?

  Jan Björklund tycker att lärare skall gå över till katederundervisning eftersom lärare i matematik misslyckas med att låta elever arbeta självständigt. Han vet inte att mer än hälften av mattelärarna inte kan undervisa i matematik vaken från kateder eller genom elevers eget arbete. DET FINNS NÄSTAN INGA LÄRARE KVAR i matematik!

  Det vet han inte så skolminister han är! Han vet inte att de som undervisar i matte är folk som kan mindre matematik än eleverna som de tvingas undervisa kan, Rektor kan låta en ovillig gymnasiklärare eller sin sekreterare undervisa. HUR KAN HAN VARA SÅ OFANTLIGT OKUNNIG???

  Lärarna i matematik, fysik, kemi får bättre jobb i industri eller inom forskningen. De skickliga lärare som fanns flyr skolan där de förslavas och deras relativa lön ständigt sjunker. Nu med mer än 30%. Politiker säger att kunniga lärare är den absolut viktigaste faktorn för att få trivsel och goda resultat. När de väl sagt så, så berövar de dem deras lön och stoppar pengarna i egna fickor.

  De fjärnar lärarna från undervisningen och sätter dem att göra rektorns pappersarbete. De ger dem allt mindre inflytande och förstärker en förlamande byråkrati som sätter lärarna helt off side.

  TOTALT OKUNNIGA LEDARE FÖR SKOLAN! INGA FÖRSÖK ATT ÖKA TRIVSELN I SKOLORNA! INGA ANSTRÄNGNINGAR ATT ÖKA EFFEKTIVITETEN! I STÄLLET SKALL ELEVER BLI LIKVÄRDA GENOM ATT HETSA DEM SOM INTE HÄNGER MED TILL DÖDS OCH HINDRA DE SOM ÄR INTRESSERADE OCH KUNNIGA ATT GÅ FRAMÅT!

  USH FY FÖR DEN URUSLA SVENSKA SKOLAN!

  • december 3, 2011 9:23 f m

   Det ligger mycket i det du skriver. När LHS blev utsatt för kritik, fick inte representanter för högskolan någon chans att komma med varken i tidningar eller i TV. Utom en gång, då rektorn blev intervjuad i femton minuter, och på nyheterna tog de ut ett citat, som gagnade det dom ville få fram.

   Det har varit så länge nu, att det är de som vet minst om skolan som får utrymme. Och det finns en logik i det. Det är svårt att driva en kampanj med lärare och andra representanter som kan slå hål på det ganska lätt. Jag undrar t.ex. ibland varför man tror att en statsvetare vet mer än en lärare hur undervisning skall bedrivas.

Trackbacks

 1. #Skolchatt, yttrandefriheten och debatten om skolan | Frekar06 Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: