Skip to content

Något surt om striden om tiden

augusti 30, 2011

det dags för lite syrligheterJag citerar en hel kommentar av signaturen coolaliaz från Christermagisters inlägg Striden om tiden.

”…hela diskussionen om hur mycket (eller lite) lärarna arbetar per vecka och år är ett ganska omodernt resonemang, och diskussionen om undervisningstiden är lika omodern den.”
Tvärtom tror jag att det gäller att ALLTID vara på sin vakt mot arbetsgivarens önskan att ytterligare öka lektionernas andel av arbetstiden. Kvaliteten på undervisningen tror jag är starkt påverkad av tilldelad tid för planering och efterarbete, en tid som under decennier har skurits ner pga. att nya arbetsuppgifter har tillförts. Stockhaus på SKL skriver i sin blogg: ”Den misstro mot arbetsgivaren som skiner igenom i fackens reaktioner är beklaglig. Det verkar finnas en uppfattning om att kommunerna som arbetsgivare bara fokuserar på pengar och vill suga ut så mycket som möjligt ur lärarna.” Ja, dessvärre är det nog det som kommer att hända. Och det gäller nog i minst samma utsträckning på friskolorna.

Den av Christermagister förordade linjen om att fokusera på annat än arbetstiden understödjer jag men hur hanterar vi situationen att kommunerna vill suga ut så mycket som möjligt ur lärarna när redan många av oss går på knäna. Vi är ju tvungna att försvara oss.

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. augusti 30, 2011 7:25 f m

  Vi får se upp här, Jan!
  Jag känner ganska många lärare. Ingen av dem skulle jag betrakta som knägående.
  Lärare har fått någon idé att de är så speciella; mer stressade, mer arbetstyngda än andra yrkesgrupper. Så är det inte! Jag tror att den långa sommarledigheten (och andra ledigheter) gör att just lärare oftare tvingas skifta mellan fritid och arbete. Dessa omställningar kan upplevas som arbetsamma.
  Lärare har ett fritt och ansvarsfyllt arbete, som kräver arbetsmoral. Kan det vara moralen som skaver?

  • augusti 30, 2011 8:37 f m

   Jag tycker att siffror som pekar på att utbrändhet är extra vanligt bland lärare är ganska tydliga bevis för att vi är mer arbetstyngda än många andra grupper.

   Sen är det i och för sig så att många lärare anpassar sig efter det som arbetsgivaren följer upp och utvärderar. Då flyttar fokus mot tiden i skolan, omsorgsuppdraget, extrauppdragen istället för det som jag tycker är viktigast kunskapsuppdraget. Arbetsgivarens strävanden sedan lång tid tillbaka har lett till ökad kvantitet när det gäller undervisning men de betalar dyrt med sjunkande kvalitet.

   • augusti 30, 2011 10:17 f m

    Siffrorna om utbrändhet kommer från inflaterade siffror när fackförbund frågar sina medlemmar. Lita aldrig på sådant, lika lite som du ska förlita dig på sanningshalten i vad skådespelare säger om sin senaste roll.

   • augusti 30, 2011 12:50 e m

    De siffror jag läste handlade om hur många som var sjukskrivna pga utbrändhet etc. Det var alltså inte bara något löst tyckande om att de kände sig utbrända.

 2. augusti 30, 2011 7:46 f m

  Kan vi inte hantera det genom att kringå kommunen? Har inte det egentligen gjorts med den nya skollagen? Varför är det kommunen, som inte har någon insyn i den dagliga verksamheten, som är ”motpart” i detta? Det borde väl vara rektor på skolan? H*n är ju både pedagogiskt ansvarig och personalansvarig.

  • augusti 30, 2011 8:49 f m

   Du har rätt att den nya skollagen borde ge oss möjligheter att ”kringgå kommunen” och arbeta för att få en bättre motpart med pedagogisk ansvar och kompetens och befogenheter för att agera som en sådan.

   Det kommer dock inte bli alldeles lätt. Jag upplever att kommunerna på många sätt eftersträvat ja-sägare som rektorer. Det betyder att kommunerna går in och petar i det pedagogiska arbetet och att rektor också släpper upp lärarnas reaktioner istället för att själv ta ansvaret och konflikterna. Konflikten flyttas upp till fackförening-kommun och blir svårare att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: