Skip to content

Gratis övertid

augusti 18, 2011

En kollega i 35 års åldern går ner i tjänst. Det är för tungt med så många timmars arbetstid är motiveringen och nu kommer han fortsätta arbeta mer än heltid och bjuda på ännu mer gratis övertid

20110818-072205.jpg

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Göran Tullberg permalink
  augusti 18, 2011 7:45 f m

  Jan! Varför blit jobbet tungt? Det behöver inte vara det!

  Är jobbet (schema, eget tjänsterum, stöd av kollegor i ämnet) gjort för just honom eller är det ”springjobb” där han börjar, bryter och springer till nästa klass?

  Jag tror inte lärarjobbet behöver tynga om inte organisationen vore så genomuselt dålig som den är på skolorna. Om ni kunde häva ut de som styr och ta över själva, så blir jobbet ett nöje och stärker krafter och hälsa!

  Berätta vad som tar emot! Skriv ut här!

  • augusti 18, 2011 10:19 f m

   Jag tror att tät formativ bedömning med mycket rättningsarbete och återkoppling till eleverna kan vara en av de saker som kommer i konflikt med krympande tid för förberedelser och efterarbete.

   Dina tankar kan ju delvis vara en lösning på denna problematik men jag vet inte om det är det enda som behövs.

 2. Göran Tullberg permalink
  augusti 18, 2011 2:28 e m

  Det är riktigt! Rättningar och återkoppling tar tid, men är nödvändiga. Men även där kan koncentrationsläsning ge fördelar. Har jag samma 15-17 ungdomar hela dagen, så kan de arbeta själva medan jag rättar. De tar till sig bättre om de bara har ett ämne.

  Det går i snitt 10-11 elever per lärare i Sverige. Om vi organiserar så att läraren har runt 16 elever dagen runt – med avbrott för gymnasik/sport/musik – hela veckan, så blir allt jobb gjort i skolan. Det är befriande. Jag har arbetat så med laboratorieutbildning.

  De laborerade (arbetade själva) 24 timmar pervecka. De hade 4 timmar engelska för en annan lärare – jag hade dem 36 timmar i veckan. Rätta kunde jag göra medan de laborerade.

  Om arbetet i skolan organiseras riktigt, så kan allt jobb göras där. Vi slipper släpa hem skrivningar eller planera hemma. Ni kan jobba 2 lärare och 32 elever i egna salar och slippa rektorer och annat löst folk. Ni har egna rum med dator, telefon och utrymme för att laga te eller kaffe. Eleverna är dina bästisar. Ni gillar varandra. Jobbet blir ett nöje!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: