Skip to content

Förbättringar för skolan ;-)

augusti 17, 2011

han dyker uppJag läser inlägget Vilken smäll om en skola med kraftiga neddragningar i lärartjänster och stödresurser som en obehaglig present efter sommarlovet och jag kommenterar:

Den här höstterminsstarten verkar full av käftsmällar, jag hör rapporter om två veckors bortovaro för 3/4 av ämneslärarna för en gymnasietta utan några vikarier, en förberedelseklass där inget verkar förberett och på plats, kaos när det gäller läromedel, ……….

Kommunerna verkar inte ha tagit till sig budskapet om att skolan behöver prioriteras.

Annonser
6 kommentarer leave one →
 1. augusti 17, 2011 2:37 e m

  Har skolcheferna gett kommunansvariga rätt information?

  • augusti 17, 2011 2:42 e m

   Bra fråga Bertil. Det undrar jag också. Det verkar otroligt att man kan spräcka budgeten med tio miljoner kronor eller vad det nu var. Vem tar ansvar för ett sådant budgethaveri? Det torde rimligen vara kommunens sak att se till att budget hålls. Men de lär man väl inte kunna utkräva ansvar av (som vanligt när det gäller politiker som har noll koll)

   /Frekar06

  • augusti 17, 2011 3:06 e m

   Stora underskott är ett vanligt scenario när huvudman egentligen är skyldig att tillhandhålla förutsättningar för skolan att klara kraven men sen istället bara använder osthyveln för att skära ner budgeten. Rektor gör fel hur h*n än gör.

   Det går ofta en massa information fram och tillbaka men det blir knappast någon konstruktiv dialog när den ena parten låter bli att lyssna.

 2. augusti 17, 2011 2:38 e m

  Det kan inte komma som någon överraskning att det ser ut så här för någon. Detta har väl varit den allmänna trenden de senaste fem till tio åren. Bristen eller som du uttrycker det kaoset kring läromedel är heller inte någon överraskning. Det har inte varit någon ordning där på minst fem år och trenden fortsätter verkar det som.

  För min egen del är det ett skäl till att jag vill titta på alternativ till läroböcker. Internet kan rädda en del åtminstone inom mina ämnen (Samhälle, Religion och Historia). I brist på aktuellt material så får man söka sig till andra kanaler än läroböcker.

  Det var därför jag skrev lite i mitt senaste inlägg om hur informationstekniken förändrar skola och inkludering kring det här med att ha allt samlat på en wiki i framtiden. Men det är ingen lösning på de akuta problem som uppenbarligen verkar finnas i skolan kring material för närvarande och som egentligen blir mer och mer akut för varje termin som går har jag fått en känsla av.

  Eftersom du använder ord som kaos kring läromedel så tolkar jag det som att situationen nu blivit helt ohållbar. //Frekar06

  • augusti 17, 2011 3:46 e m

   Jag har tidigare framhållit att vi missar en viktig möjlighet till att använda duktiga lärares kunskaper pga kommunernas indragningar på läromedel. Varje terminsstart dyker det upp mer och mer extraarbete kring det som saknas. Det tar mycket kraft att reda ut detta kaos, kraft som kunde använts bättre.

   Jag håller i en kurs precis på med det du föreslår kring IT istället för böcker men det tar en oerhörd tid och tänk om det samma gällt i fler ämnen. Att ta fram IT-stöd och IT-strategier är oerhört krävande.

 3. Göran Tullberg permalink
  augusti 17, 2011 2:50 e m

  Det är ofrånkommligt. Bypolitiker fortsätter att plundra lärare och elever. Själv skär de inte ner på skolbyråkratin. Hoppas detta blir en väckarklocka för alla som ännu inte insett att SKL måste skiljas från skolan. JU FÖRR DESS BÄTTRE!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: