Skip to content

Samordna 1000-tals specialister

augusti 10, 2011

Så oändligt många nyanser och olikheter som samverkarI mitt tidigare inlägg Mot bättre vetande handlade diskussionen om svårigheterna att få fram så mycket som 200 000 lärare och vilket enormt kunskapsområde de behöver täcka in. Både pedagogiskt didaktiska färdigheter med förkunskaper från idéhistoria, psykologi samt mänger av andra ämnen och ämneskompetens där skolans organisation kräver rejält djup inom ett flertal av dem. Göran Tullberg kommenterar intressant:

Det behövs kunnigt folk på många poster och det behövs SAMARBETE. Skolans helhet växer fram genom remisser där specialister får ge sitt och ett gediget arbete av generalister som syr ihop. Sedan går att på återremiss där generalisterna får på huden av specialisterna och vi får ihop en skolplan som slits några år och görs om.

Men när planen väl är gjord, så börde den i allt väsentligt följas – dock så att den specialist som ser förbättringar självklart prövar nya vägar – varje skola är en försöksskola. Det som upprör mig är att matematik och naturvetenskap inte har fått ett eget spår med kunnigt folk som undervisar. I hela grundskolan finns det nästan inga lärare som är fascinerande och kunniga på området. Det är där svensk skola sjunker som en sten.

Det här är tankar som hänger ihop med Tänk om man hade decentraliserat men fokuserar på skolans inre organisation vilket gör dem oerhört aktuella nu när skolreformerna 2011 strävar mot mycket större självständighet för alla skolor oavsett om de är kommunala eller friskolor.

Annonser
One Comment leave one →
  1. augusti 10, 2011 1:19 e m

    Tänk om man hade tänkt på lite större, intresseväckande föreläsningar förut. Så att skolorna kunde dra nytta av kunniga lärare i vissa stycken i stället för att var och en skulle gå och mixtra med sina egna brisitfälliga kunskaper i ett visst avseende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: