Skip to content

Elevdemokrati är något svårt

augusti 8, 2011

vi lärare måste se skönheten i vår utsatta positionI tusentals år har vi människor arbetat på att bygga ett välfungerande demokratiskt samhälle och olika principer för rättvisa har ställts emot varandra. I dagens samhället behöver vi fortsätta utvecklingen och addressera frågor kring minoritetsskydd och kombinationen med marknadsekonomi och ägande.

De flesta lärare arbetar mycket med elevdemokrati som ett kraftfullt redskap för att skapa motivation och engagemang men lagar och regler ger oss också ett uppdrag när det gäller att ge varje individ bra stimulans även om en majoritet av klasskamraterna vill något annat. Jag har också sett många exempel på hur starka elever med hjälp av ”demokrati” lyckats få igenom saker som de flesta har varit starka motståndare till.

Det känns verkligen mycket oroande när omvärlden serverar enkla skolrecept kring elevdemokrati med lite insikt i vilka svårigheter som finns. Vi lärare skulle behöva problematisera, diskutera och reflektera mycket mer kring detta begrepp.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. augusti 8, 2011 10:41 f m

    Elevdemokrati – sug på ordet och nästan inget finns kvar

    • augusti 8, 2011 11:18 f m

      Just det, det är så svårt att resultatet riskerar att upplevas som en tummetott. Det ska inte få oss att backa från diskussionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: